Torsdag går sentralbanksjef Øystein Olsen på talerstolen i Norges Bank for å holde den viktige og tradisjonsrike årstalen der han skal komme med analysene for norsk og internasjonal økonomi.

Statsminister Erna Solberg dropper talen og reiser til Sotsji som tilskuer i vinter-OL, selv om det er en fast og nær ubrutt tradisjon at statsministeren er tilstede som den viktigste tilhøreren av årstalen. .

Unntaket var da tidligere statsminister Jens Stoltenberg for syv år siden droppet talen fordi han åpnet Rally Norway.

Da var faktisk Erna Solberg en av de fremste kritikerne, og uttalte følgende til VGt:

«Han har det sikkert gøy, men jeg synes han burde vært her. Dette er en viktig begivenhet, og det er viktig for regjeringen å høre på hva sentralbanksjefen har å si. Vi som politikere skal ikke bare gjøre det som er gøy».

Stoltenberg velger imidlertid nå å støtte at Solberg langt på vei gjør det samme.

– Jeg synes det er flott at Solberg er tilstede i Sotsji-OL. At hun mente noe annet om slike prioriteringer for noen år siden, må nesten hun svare for, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

- Ingen dramatikk
DN ba i går om en forkl#229 fra Solberg på hvorfor hun velger bort årstalen.

Statssekretær Sigbjørn Aanes svarte på vegne av statsministeren.

– Det er ingen dramatikk i at statsministeren er på reise når sentralbanksjefen har sin årstale. I 2007 droppet daværende statsminister Stoltenberg årstalen for å åpne Rally Norway. Jeg kan forsikre om at statsministeren kommer til å lese årstalen og få med seg budskapet fra sentralbanksjefen. Statsministeren skal være nesten sammenhengende seks dager på reise, så denne gangen var dette en avveining i en tett timeplan, sier Aanes til DN.

Kommunikasjonsdirektør Hilde Singsaas i Norges Bank vil ikke røpe hvilke konsekvenser Solbergs avbud får for den mye omtalte bordplasseringen under middagen etter årstalen.

Det å få sitte ved statsministerens bord, pleier å være spesielt gjevt, og er kun landets fremste næringslivsledere og samfunnstopper forunt.

– Bordplasseringen vil vi offentliggjøre klokken 17.40 på torsdag slik vi pleier, sier Singsaas.

Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv papirutgave tirsdag.

Les også: Kasparov mener OL i Sotsji fremmer diktatur


Frivillige skal brukes til å fylle OL-tribunene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.