– Det beste Norge kan gjøre, er å holde orden i eget hus. Mye går bra i Norge, men uroen kan raskt spre seg. Vi vil handle når det kreves. Det har vi gjort før, og det vil vi gjøre igjen, sa statsministeren under debatten om revidert nasjonalbudsjett.

Stoltenberg minnet om hvor godt nordmenn har det, sammenlignet med dem som bor i land der det kuttes i helsetjenester og pensjoner, og der millioner er arbeidsløse.

– Over 20 millioner er uten jobb i Europa. Dette er et nederlag for samfunnet og et opprørende sløseri. Mange ønsker seg velferd som den beste i Europa, og et skattenivå som i USA. Det går bare ikke, sa statsministeren.

Negativ retning
Stoltenberg brukte nesten hele innlegget på å beskrive de dystre utsiktene som preger både Europa og USA og listet opp en rekke momenter som alle trekker i samme, negative retning: Høy statsgjeld, lavere økonomisk vekst enn ventet, fall i verdens børser og på lang sikt, en stadig eldre befolkning, akkurat i de land som er dårligst i stand til å verne helse og pensjoner.

Les også. Krisen er total

Opp mot dette stilte statsministeren den totalt forskjellige situasjonen som preger Norge.

– Vi har ikke statsgjeld, men penger på bok. Vi har den klart laveste ledighet i Europa. Norge er en øy av sysselsetting i et hav av ledighet. En kvart million flere har fått arbeid siden 2005, de fleste i privat sektor. Det går godt i norsk næringsliv, fastslo Stoltenberg.

Han la til at den økonomiske aktiviteten i Norge er høyere enn før finanskrisen og at veksten etter alt å dømme vil fortsette.

– Men dette kommer ikke av seg selv. Det er ingen naturlov som sier at det skal gå godt i Norge. Oljeinntekter er ingen garanti i seg selv, de må forvaltes, sa statsministeren.

Les mer: - Jeg vet hvor mange syltelabber som prøver å stjele sånne penger

Ikke én krone
Opposisjonen klaget over at regjeringspartiene ikke har funnet grunn til å etterkomme noen forslag eller knapt flyttet en eneste krone under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ser ikke behovet.

Den årlige debatten om revidert budsjett forløp som ventet fredag, på Stortingets siste dag i vårsesjonen. Den var preget av tallrike påstander om at Norge har en selvtilfreds flertallsregjering som ikke finner det bryet verdt å lytte til noen.

Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein sukket høylytt og spurte Johnsen om det ikke var noen forslag som var verdt å følge opp, eventuelt bevilge noen kroner til?

– Revidert budsjett er en teknisk justering, en sjekk om hvordan det går med det budsjettet som ble framlagt sist høst. Og det synes jeg går ganske bra. Revidert nasjonalbudsjett er aldri stedet for de store endringer, repliserte finansministeren.

Klasseskiller
Høyres leder Erna Solberg sluttet seg til behovet for god husholdning, men mente at regjeringen ikke tar skritt som monner innen kunnskap og kompetanse. Hun sa at det fortsatt er klasseskiller i Norge, og de går mellom dem som er innenfor, og dem som er utenfor arbeidslivet.

– Tilknytning til arbeidslivet er det avgjørende skillet. Her glipper det i regjeringens politikk, framholdt Solberg.

Finansministeren hevet også blikket mot Europa og understreket at Norge ikke er uberørt av den uro og frykt som preger stadig flere land. Går det fra vondt til verst i Hellas, kan ringvirkningene bli dramatiske.

– Det beste vi kan gjøre, er å holde orden i eget hus gjennom arbeidspolitikken, inntektsoppgjørene og fordelingspolitikken. Det er flott med oljeformue, men det viktigste for Norge framover, er at arbeidslivet virker, at folk er i jobb. Da overfører verdier til senere generasjoner, sa Johnsen.

Han innrømmet at det fortsatt er mange utfordringer i det norske samfunn og mye å ta fatt i, men at det også er viktig å se ting i perspektiv, løfte blikket og ta inn de større sammenhenger, særlig det som rammer land rundt om i Europa. (©NTB)

Les om pessimistiske forventninger: Dr. Doom advarer mot ny krise

Yale-professor advarer mot ny USA-resesjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.