Etter det Adresseavisen erfarer har Mattilsynet skutt blink i arbeidet med å spore bakterien helt ned på besetningsnivå. Førstkommende mandag legges resultatene av prøvene fram på en pressekonferanse ved Mattilsynets regionkontor i Steinkjer. Samtidig vil analysene også presenteres i Oslo.

Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet, understreker at dette ikke har vært noen klappjakt på enkeltbønder.

– Vi har aldri hatt til hensikt å henge ut enkeltpersoner, sier han.

Det har vært knyttet stor spenning til resultatene fra prøvene. E.coli-saken fra tidligere i vinter har ridd både Mattilsyn, bønder og ikke minst Gilde som en mare siden de første tilfellene av sykdom hos mennesker dukket opp. Men det ble ikke klart at smitten stammet fra Trøndelag før etter at 18 personer ble alvorlig syke.

Etter vinteren matskandale vil det bli innført nye og strengere rutiner i hele verdikjeden, fra jord til bord. Det er blant annet snakk om å bedre og endre kontrollrutiner, slakteteknikk og varmebehandling

– Det handler om tiltak som minsker risikoen for smitte. Men som det er blitt sagt tidligere må vi regne med at folk kan bli syke av E.coli også i framtiden. Dette er bakterietyper som i mer eller mindre grad finnes i norske husdyr, og som man må regne med kommer over til mennesker enkelte ganger, sier Røthe Knudtsen til Adresseavisen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.