Forsvarsminister Espen Barth Eide håper en sammenslutning av kjøpere vil fremskynde storproduksjonen av det amerikanske kampflyet F-35 Lightning II.

Eide fikk under sitt møte i Washington i januar forsikringer om at flyene vil bli levert fra 2018. Også Canada og Nederland trenger nye kampfly fra 2018, da F-16-flåten nærmer seg slutten av levetiden. Sammen kan landene kanskje presse fram bevegelse i beslutningsprosessene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide til VG.

– Jeg har drøftet dette med min nederlandske kollega Hans Hillen og min canadiske kollega Peter Mac Kay. Begge var veldig entusiastiske til ideen om et konsortium, sier Eide.

Norge, Danmark og Nederland dannet en sammenslutning for kjøp, vedlikehold og samarbeid på andre områder da F-16-flyene ble handlet inn for over 40 år siden.

Mens Nederland ennå ikke har bestemt seg for hvilken flytype de vil gå for, selv om de er tungt inne i programmet, har Canada bestilt 65 F-35-fly fra Lockheed Martin. Også Danmark, Australia og Storbritannia kan være aktuelle for en eventuell sammenslutning av kampflykjøpere sammen med Norge, Canada og Nederland.

Ettersom prisen vil synke når produksjonen øker, vil foreløpig ingen land være først ute med å handle stort.

– Det viktigste for oss er å sikre at flyene blir ferdig i tide, ikke at vi er først. Vi må følge med på prisutviklingen, men venter ingen store overraskelser, sier Espen Barth Eide.

Les også: Nederland vil samarbeide med Norge om F-35 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.