Allerede i 2006 advarte Den norske vitenskapskomiteen for mattrygghet kvinner mot å spise mer enn to måltider fet fisk i uka. Men rådet forsvant i myndighetenes offisielle kostråd.

Da vitenskapskomiteen ga ut sin helhetsrapport om fisk i kostholdet i 2006, støttet de myndighetenes generelle anbefaling om å spise mer fisk, skriver Dagbladet.

Men samtidig kom komiteen også med en advarsel: «Å spise mer enn to måltider fet fisk i uka med dagens nivå av dioksiner og PCB over lang tid kan føre til en moderat overskridelse av tolerabelt inntak for dioksiner og dioksinlignende PCB. Dette er spesielt viktig å ta hensyn til for kvinner i fertil alder», heter det i rapporten.

Både laks, makrell og sild regnes som fet fisk, med laks som den klart mest populære av fiskeslagene.

Snudd på hodet
I myndighetenes offisielle kostråd er rådet snudd på hodet, skriver Dagbladet. Der heter det at den nedre grensen er på to fiskemiddager i uka hvorav minst ett måltid med fet fisk.

Dette rådet er gjentatt opp gjennom årene uten forbehold av blant annet Helsedirektoratet, Mattilsynet, forskere, oppdrettsnæringen og politikere.

Seniorrådgiver Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet sier at risikoberegningene er gjort ut fra det verst tenkelige tilfelle.

– Det største problemet i dag er at man spiser for lite fisk. Det er en større helserisiko å skremme folk fra å spise fisk, mener hun.

Les også: Forskere advarer mot å spise oppdrettslaks (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.