Produsenten av kampflyet F-35 fortalte regjeringen at norsk industri hadde vunnet kontrakter for over 2,6 milliarder kroner. Men beløpet er 540 millioner for høyt.

Lockheed Martin innrømmer nå at de har dobbelttegnet norske kontrakter, slik at den reelle summen er 2,1 milliarder, skriver Klassekampen.

– Lockheed Martin har krøpet til korset og innrømmet å ha overrapportert hvor store kontrakter Norge har fått. Det er uheldig at Lockheed Martin har rotet i regnskapet, og vi venter at de lever opp til forventningene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til avisa.

Da Stortinget vedtok å erstatte Forsvarets F-16-jagerfly, var det et viktig vilkår at norsk industri skulle få kontrakter til norsk forsvarsindustri. Nå viser det seg altså at Stortinget og regjeringen ble forledet til å tro at selskaper som Kongsberg og Natech hadde fått kontrakter for 540 millioner kroner mer enn det som var tilfellet.

Opplysningen kommer fram i innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité om neste års forsvarsbudsjett som tirsdag ble behandlet på Stortinget.

– Dette er svært uheldig. Jeg håper departementet går noen runder med Lockheed Martin nå, slik at tallene blir korrekte i framtida, sier komitéleder Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre.

Espen Barth Eide understreker imidlertid at norsk industri til tross for nedjusteringen har fått større kontrakter enn det man hadde regnet med.

Les også: Frp: Krigføring mot Stortinget

<b>- Kampflyene kan bli 90 milliarder kroner dyrere i drift</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.