Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen gå av som statsråd fredag, bekrefter regjeringen.

- Årsaken er at Odd Roger Enoksen selv ønsket å gå av, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Enoksen skal selv ha bedt om å fratre fordi Enoksen har en krevende familiesituasjon. Enoksen skal flytte hjem til Andøya, og slutte å pendle.

Haga overtar
Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga overtar hans departement. Enoksens etterfølger ble formelt utnevnt i Kongen i statsråd som ledes av kronprins Haakon Magnus kl 11 i dag.

Det har vært spekulert i at Enoksen er en av flere statsråder det kan være aktuelt å bytte ut.

Andre som har vært nevnt er justisminister Knut Storberget (Ap) og barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap).

Trolig den eneste
Ifølge NTB skal det ikke være aktuelt med andre statsrådsskifter. Ny kommunal- og regionalminister blir Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa

Ifølge flere valgforskere gjør Jens Stoltenberg lurt i å legge noen av kortene i statsrådkabalen på nytt, som forberedelse til Stortingsvalget om to år.

Les mer: Tror Stoltenberg bytter

Misfornøyde
Ifølge VG har det vært stor misnøye både på Stortinget og i fagbevegelsen med det enkelte mener er mangel på handlekraft hos Enoksen.

Kilder i SV hevder overfor VG at Enoksen har motarbeidet tiltak som miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) forsøkte å få i gang innenfor fornybar energi.

Blant annet er man helt oppgitt over at det tok nesten to år før Enoksen fikk frem noe så enkelt som et forslag om pant på oljefyrkjeler. Panteordningen ble varslet allerede i Soria Moria-erklæringen høsten 2005.

Enoksen og Stoltenberg har ikke alltid vært på nett.

I sommer måtte Enoksen hente seg kraftig inn etter å ha talt sjefen midt i mot: Au da, Enoksen!

Et av Enoksens største nederlag som minister har vært at Norge tapte kampen om hjemfallsretten i EFTA-domstolen: Norge tapte hjemfallsrett-saken. Etter lang tid i tenkeboksen kom Enoksen og byråkratene i Olje- og energidepartementet likevel frem til en løsning som sikret statens interesser i hjemfallspørsmålet.

Les mer: Enoksens sjakktrekk

Si din mening om statsrådkabalen nederst!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.