Sett med «globale briller» og derfor med noe avstand, fremstår nyansene i norsk politikk som små. Det er vanskelig å få øye på de store relevante egne saker og de vesentlige forskjeller mellom partienes budskap i mediene.

Desto mer nærsynt - eller klarsynt - man blir ved å fokusere kun på Norge, vil man kunne identifisere noen forskjeller mellom sosialister og den borgerlige fløyen. På den borgerlige side vil man ha større problemer med å se de viktige nyanser. Dette er et problem for oss som skal velge hvem vi ønsker skal ha hånden på rattet.

 

For en politiker vil det viktige være å kunne skape et budskap og bære frem et budskap som velgere vil lytte til (les: som mediene bringer videre) - og som er godt for landet. Utover dette er lederegenskapene viktig for å drive et politisk parti i dag. Det er mer og mer likhet mellom å drive en politisk bedrift og en kunnskapsbedrift.

«HR-spørsmålet» er kanskje det viktigste en politisk leder i dag må hanskes med utover å formulere og bære frem et budskap. De aller fleste politikere mangler ledererf#229 fra noen som helst form for virksomhetsledelse, og det er et tankekors. Hvem av disse som byr seg frem, har de beste potensielle lederegenskaper til å lede landet? Dette er også et problem for oss når vi skal velge.

For meg som virksomhetsleder vil derfor partienes forvaltning av sine ledertalenter og hvordan disse utøver lederegenskaper, fremstå som et av de viktigste kriteriene for hvem jeg stemmer på.

Det er de to større partiene på den borgerlige fløy som fremstår som alternativer på noen som kan ta makten. Dersom dagens sosialistiske løsning mister flertallet, vil et rent Arbeiderparti-alternativ være løsningsalternativet fra den sosialistiske fløyen. Det er ikke sikkert at dette er noe dårlig valg for oss andre, og kanskje å foretrekke fremfor andre alternativer. Det er dog vanskelig å stemme på dette alternativet. Man kan jo ikke stemme Ap for at dagens løsning skal miste flertallet.

Det er fortsatt håp om at det kan være en samling på den borgerlige side for å gi et alternativ til dagens løsning. Men det er få på den borgerlige side som fremstår som gode ledere i en slik diskusjon. Den eneste mulighet til dette borgerlige samarbeid (etter at Frp er blitt utelukket som samarbeidspartner av både Kristelig Folkeparti og Venstre og for ofte av Høyre-ledelsen) synes å være hvis Venstre og muligens KrF går under sperregrensen.

Jeg har store problemer med å forstå hvorfor det er bedre for meg å stemme Høyre enn andre borgerlige alternativer denne gang. Høyre har ikke vært istand til å vise meg den siden av sitt arbeid. Dagens Høyre-ledelse har ikke så mange gode referanser med seg fra sin tid i Bondevik II-regjeringen i tiltak som ble gjennomført. De personer man hadde i toppen av for eksempel finans- og kommunaldepartementene, var ikke bra nok dengang heller. Alt som smaker av en «Bondevik III» under dagens Høyre-ledelse, vil være en langt dårligere løsning enn «Jens i mindretall» fra og med valget 2009.

Frp har i dag vesentlig bedre ledelse og et vesentlig bedre partiapparat enn det andre alternativet. Det kommer nok av god og over lang tid bedre «virksomhets- eller bedriftsledelse» enn i det andre partiet.

Det tyder på at de også vil kunne lede landet bedre. Det er ikke mange av Frp sine holdninger i enkeltsaker, av et internasjonalt format, som jeg deler fullt og helt. Frp har dog ikke forsøkt seg i regjering ennå, og det er kanskje en grunn god nok til at de skal få forsøke seg. De har det for seg at de er nye og uprøvde, og det er kanskje en god løsning for oss i dag gitt at de er de mest kvalifiserte av de to. For et systemskifte må nok Siv Jensen få begge hendene på rattet denne gang, og Høyre (og eventuelt andre borgerlige partier) får finne seg en plass lenger bak i bussen.

Jeg tror ikke valgkampen blir så spennende at den vil endre forholdet stort mellom Høyre og Frp i prosentsammenheng. Høyre gjør derfor et dårlig valg slik det ser ut nå.

Et dårlig Høyre-valg vil kunne legge forholdene til rette for en større «loftsrydding» før 2013. Valgkampen kan kanskje derfor bli klargjørende for meg som håper på 2013.

Morits Skaugen er administrerende direktør i gass- og tankrederiet I.M. Skaugen.

Dagens Næringsliv kjører sommerdebatt om fremtiden for Norges nest eldste parti.Delta i meningsutvekslingen på nettet i DN Forum, eller send ditt innlegg til debatten i Dagens Næringsliv, debatt@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.