Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen er tiltalt for å ha bedratt en rekke privatpersoner og selskaper for totalt 340 millioner kroner gjennom det som viste seg å være en fiktiv aksjespareklubb.

Mens medlemmene trodde de fikk god avkastning på pengene sine, viste det seg i ettertid at de to som drev klubben knapt nok skal ha kjøpt aksjer for medlemmenes innskudd. I realiteten skal pengene ha gått til det daværende samboerparets private forbruk, samt eiendomssinvesteringer - som i tillegg var kraftig belånt.

Den omfangsrike tiltalen på 23 sider inneholder 239 poster innenfor det som betegnes som grovt bedrageri. Videre er de to tiltalt for å ha forbrutt seg mot verdipapirloven for å ha drevet virksomhet uten konsesjon. De er også tiltalt for en rekke brudd på regnskapsloven og bokføringsloven.

Ifølge tiltalen har de nesten 240 fornærmede tapt fra 20.000 kroner opp til drøyt 19 millioner kroner hver.

Da retten ble satt mandag morgen var det kun Per Sten Andersen som erkjente noe som helst straffskyld.

Per Sten Andersen sa på spørsmål fra dommeren at han erkjente delvis straffskyld for de delene av tiltalen som omhandler brudd på verdipapirloven, regnskapsloven og bokføringsloven.

Den 74 år gamle mannen oppga at han er pensjonist.

55-år gamle Eva Karin Haugen erkjente ikke straffeskyld for noen deler av tiltalen. Hun fortalte tingrettsdommeren med knapt hørbar stemme at hun idag er sosialklient.

Ingen dialog
Det er tilsynelatende en isfront mellom det tidligere samboerparet og de har ikke snakket sammen etter at de begge ankom tinghuset rundt ett kvarter før retten ble satt klokken 9.00.

Rettssaken vil vare frem til 14. mars i Oslo tinghus og det vil bli ført 61 vitner etter planen.

BAKGRUNN: Pengejakt til 32 mill.

LES MER:
<b>Sjefen for Mensa Norge «gikk fem millioner på» i aksjebløffen TA Invest</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.