Det finnes allerede felleseuropeiske rettigheter for flypassasjerer i hele EØS-området, men EU-kommisjonen har foreslått en revidering av reglene. Onsdag gjorde EU-parlamentet sitt vedtak og skjerpet regelverket også ytterligere.

– Rettighetene må ikke bare finnes på papiret. Vi må alle kunne stole på dem når det gjelder – når ting går galt, sa transportkommissær Siim Kallas etter vedtaket.

LES OGSÅ: <i>Flyselskap søker etter norske kvinner i knekorte skjørt</i>

Han advarer imidlertid mot å gjøre reglene for strenge. Det må finnes en balanse med flyselskapenes interesser, understreker han.

EU-parlamentets mål er blant annet å styrke kravet til kompensasjon ved forsinkelser, og de folkevalgte vil også ha bort at man automatisk mister returbilletten om man ikke bruker utreisebilletten.

Et EU-vedtak krever imidlertid enighet mellom Parlamentet og medlemslandene. Den europeiske flybransjen er under press, og det er ventet at landene kommer til å tenke mer på næringens konkurransekraft når de skal behandle spørsmålet.

Et endelig vedtak kan komme til å drøye helt til nyttår.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.