Regjeringen har sett bort fra miljøfaglige råd ved tildeling av oljeblokker i fire av ti tilfeller de siste ti årene, skriver Dagens Næringsliv.

Det omstridte arealet er 2,5 ganger større enn Hardangervidda.

Fisk, fugler og koraller er taperne etter at den omstridte tfo-ordningen, tildeling i forhåndsdefinerte områder, ble innført i 2002.

Over 250 nye tillatelser om oljeboring er gitt gjennom ordningen - med tildels kraftige protester fra statens miljømyndigheter, Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), Havforskningsinstituttet (HI) og Direktoratet for naturforvaltning (DN). .

Men regjeringene har sett bort fra de miljafaglige rådene i 40 prosent av tilfellene, viser en gjennomgåelse av ordningen som Verdens naturfond (WWF) har gjennomført.

- Hele bakveggen er borte
- Dette viser at hele bakveggen er borte i det store, oppskrytte byggverket som heter helhetlig forvaltningsplan. Staten kjører et hurtigløp hvor selve formålet er å la oljevirksomheten slippe unna de miljøkravene som gjør den helhetlige forvaltningsplanen til et godt og forsvarlig system som Norge skryter av internasjonalt - det er en absurd situasjon, sier WWF-sjef Rasmus Hansson.

Politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet sier at forvaltningsplanene og relevant regelverk har sikret at hensynene til miljø, fiskeri og hms har vært «godt ivaretatt» og at «regjeringen som kollegium» har balansert ulike hensyn. I dagens oljemelding vil det gå frem at ordningen blir videreført, sier han til Dagens Næringsliv.

Les også: - Dette er områder vi ikke bør gamble med


- Oljesøl kan bli nasjonal katastrofe

Studie: Oljeaktivitet i Nordsjøen skader fisk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.