Formuesskatten har minimal betydning for bedriftenes evne til å finansiere investeringer, ifølge en fersk analyse fra Statistisk sentralbyrå og Handelshøyskolen.

Et av hovedargumentene for å fjerne formuesskatten har vært at den rammer bedriftenes investeringsevne. I skattedebatten har blant andre Høyre-leder Erna Solberg vært opptatt av at skatten på eiernes formue svekker bedriftenes evne til å finansiere investeringer.

Men analysen fra SSB og skatteforskningssenteret ved Norges Handelshøyskole tyder på at det er liten grunn til bekymring, skriver Dagens Næringsliv.

Bedriftene der eierne betaler formuesskatt, er nemlig i større grad enn andre bedrifter i stand til å finansiere investeringene på andre måter enn ved at eierne lar overskuddet bli i bedriftene.

– Selskaper der hovedeier betaler formuesskatt er mindre utsatt for begrensninger i kapitalmarkedet enn andre, sier Chris Edson, som har gjennomført forskningsarbeidet.

Analysen er basert på data fra drøyt 31.000 små, privateide selskaper og deres hovedeieres skatteposisjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.