Allerede dagen etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya tok Norge-sjef Jan Grønbech kontakt med politiet for å tilby hjelp i etterforskningen.

- I tilfellet Breivik så tok jeg faktisk kontakt med politiet den 23. juli og tilbød dem tilgang til kontoen, sier Grønbech til DN.no. Da Grønbech tok kontakt bekreftet politiet at de ønsket bistand, men at de ikke hadde rukket å be om det ennå.

Politiadvokat Christian Hatlo hos Oslo-politiet ønsker ikke å gå inn på konkrete etterforskningsspor i terrorsaken, men han bekrefter at elektroniske spor kan bli svært viktige.

- Jeg kan si generelt at elektroniske spor vil være veldig viktige i denne saken her. Det er for tidlig å konkludere, men nå anser vi det som viktig, sier Hatlo til DN.no etter torsdagens pressekonferanse.

Opprettet kontakt
I følge Googles Norge-sjef er det opprettet kontakt mellom amerikanske justismyndigheter, Kripos og Googles avdeling for juridisk etterforskning.

- Det kan jeg dessverre ikke si noe om. Ikke nå, svarer politiadvokaten når han blir konfrontert med Grønbechs opplysninger.

Kort tid etter angrepet ble det kjent at Breivik under navnet Andrew Berwick på Google-eide Youtube hadde lagt ut en video med deler av sitt såkalte manifest. Selve manifestet var også spredt via epost til over 1.000 -epostadresser, i følge en rekke medier.

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel har skrevet at Breivik allerede i 2009 opprettet en epostkonto med adressen year2083@gmail.com. Breiviks manifest, eller bok som han har omtalt det som mens han har jobbet med den, har årstallet 2083 i tittelen. Breivik mener alle muslimer vil være drevet ut av Europa innen 11. september det året.

Grønbech kan ikke si om det er denne kontoen politiet har gitt Google tilgang til eller om det kan flere andre Gmail-kontoer knyttet til den terrorsiktede Oslo-mannen.

- Vi samarbeider med politiet på alle områder i denne saken. Det har gått forbi meg nå og blitt sendt til USA. Politiet, det amerikanske justisdepartementet og Google gjør det de må for å komme til bunns i denne saken, så godt de kan.  

Kan rekonstrueres tross sletting
Nå forsøker politiet å se hvor mye av Breiviks epostkorrespondanse Google kan hjelpe dem med å fremskaffe i ettertid. Selv om Breivik skal ha slettet korrespondansen skal det være mulig for Google å rekonstruere denne om det ikke har gått for lang tid siden epostene ble slettet. Hvor lang tid i etterkant en slettet epost kan rekonstrueres vil ikke Google fortelle DN.no

I likhet med Google, er eposttjenesten Gmail underlagt amerikansk jurisdiksjon. Det innebærer at reglene for hvor mye som kan og skal lagres er regulert av amerikansk lovgivning og ikke norsk. Det kan vise seg å være fordel for etterforskningen. I kjølvannet av 11. september 2001 fikk amerikanske myndigheter langt videre fullmakter til å overvåke og snappe opp elektronisk kommunikasjon gjennom US Patriot Act.

Dette innebærer blant annet at kommunikasjonstilbydere har lov til utlevere kunderegistre og kommunikasjon om det er fare for "liv og lemmer".

Anders Behring Breivik har i manifestet sitt skrevet mye om hvordan man skal holde seg under radaren når man planlegger angrep. Han har i detalj beskrevet hvordan han anbefaler bruk av det trådløse nettverket hos McDonalds som hotspot og hvordan man bør lagre sin kommunikasjon på minnepinne og ikke på datamaskinene man bruker.

Store beslag
Politiet bekrefter at de har beslagt både pcer og store mengder minnepinner og lagringsenheter i etterforskningen av bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Men foreløpig ønsker politiet ikke å si noe om hva de har funnet på disse.

Etterforskningen vil vise hvorvidt den den 32-år gamle Oslo-mannen har klart å skjule sine spor fullstendig. For politiet er det interessant å finne ut hvem Breivik har hatt kontakt forut for angrepene.

- Det også, men enda viktigere er å søke å avdekke eventuelle medhjelpere som faktisk har vært med, sier politiadvokat Hatlo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.