Sist juni ble det kjent at Efta-domstolen kom til at den norske loven om hjemfall av vannkraftverk i privat eie, var ulovlig etter EØS-avtalen.

Dommen ble oppfattet som et tap for regjeringen, men innenfor dommen har Åslaug Haga funnet en mulighet til å øke det offentlige eierskap til ressursene.

- Svært viktige for Norge
Den norske loven om hjemfall ble innført i 1909 og ga staten gratis overføring av kraftverk når konsesjonstiden utløp - vanligvis etter 60 år.

Helt siden Esa (Eftas overvåkingsorgan) i 2001 utfordret hjemfallsordningen og frem til dommen falt i 2007, har det rådet usikkerhet om ordningens fremtid.

- Vannkraftressursene er svært viktige for Norge, sa Haga på fredagens pressekonferanse.

- Det gjelder verdier for godt over 1.000 milliarder kroner og vi snakker om en evigvarende ressurs, presiserte hun.

Krysset fingrene
Private aktører hadde håpet dommen ville tvinge regjeringen til å fjerne hjemfallsordningen. Dette kunne gi de private evigvarende eierskap til vannkraftressursene. Slik gikk det ikke.

Allerede i august fulgte regjeringen opp dommen med en såkalt provisorisk anordning. Denne skisserte at myndighetene ville gå for en ordning der kun selskaper der det offentlige var dominerende eier, ville få konsesjon til å eie vannkraftverk og bygge ut større vannkraftressurser.

I dag fulgte olje- og energiministeren opp med et høringsutkast til en lov som er i tråd med Efta-dommen. Haga strålte da hun la frem det mest sentrale dommen som vil sikre "at energiressursene skal være i folkets eie", som det heter i Soria Moria-erklæringen.

-Ikke opplagt
- Dette er edle mål og viktige mål, men det var ikke opplagt at vi skulle greie det, sa Haga under pressekonfreanse fredag formiddag.

Selv om Norge ikke fikk medhold i den europeiske dommen, så ga den nye muligheter for regjeringen. Dommen aksepterte nemlig prinsippet om at offentlig eierskap er et mål i seg selv, fortalte Haga.

Regjeringen ønsker å endre industrikonsesjonsloven slik at nye konsesjoner for kraftutbygging ikke kan gis til andre enn offentlige eiere. Likevel åpner de for at private kan eie opptil en tredel av offentlig eide vannkraft og kraftverk.

Føler seg trygg
De nye reglene vil ikke få betydning for statlige, fylkeskommunale eller kommunale kraftverk. I tillegg gjelder reglene ikke for småkraftverk som er under konsesjonsgrensen.

Lovendringene skal nå til høring frem til 30. april, før den kan behandles i Stortinget. Haga mener det ikke er noen grunn til å frykte at den ikke vil tåle å komme under Efta-domstolen lupe.

- Vi føler oss helt trygge på at denne loven ligger innenfor rammen av dommen. Derfor har vi ikke konsultert Esa, opplyste hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.