Finanstilsynet foreslår nå nye regler for godtgjørelser i finansinstituasjoner, og det er bankene som for det meste blir omfattet av de nye reglene.

I forslaget, som nå sendes til Finansdepartementet, mener Finanstilsynet at det skal stilles krav til offentliggjøring av godtgjøring for medarbeidere som påvirker institusjonens risikoprofil, altså ledere og nøkkelpersonell. Denne regelen gjelder banker, meglerhus og fond som driver aktiv forvaltning.

For nøkkelpersonell hos bankene kan det bli mindre bonus fremover. For finanstilsynet mener at de nå må dele ut minst halvparten av bonusen til de ansatte i form av aksjer eller lignende instrumenter tilknyttet institusjonen.

Samtidig må minst 40 prosent av den variable godtgjøringen holdes tilbake i en periode på minst 3 år. Hvis den variable godtgjøringen er betydelig, skal minst 60 prosent holdes tilbake.

- Finanstilsynets forslag vil sikre åpenhet og gode prosesser i alle finansinstitusjoner og verdipapirforetak og bidra til en fortsatt moderat praksis i bankene, sa styreleder Finn Hvistendahl ved presentasjonen av forslaget.

Blir ihvertfall ikke mer i bonus
- Hvordan tror du det totale bonusnivået vil utvikle seg etter de nye reglene?

- Vi har sett at bonusnivået i 2009 har vært betydelig lavere enn i 2008 i Norge, og sånn sett ser vi at de har den innretningen som man må vente, nemlig at de er avhengig av resultater, sier Hvistendahl til DN.no.

Han peker på at målet er å knytte den enkelte ansatte nærmere verdiutviklingen i institusjonen.

- Vi tror ikke at det vil føre til en økning isolert sett i bonusene i Norge, og at det vil tvinge til en grundig gjennomgang og et arbeid fra styrets side, sier han.

Vil kvele risikobelønning
Tilsynet peker på at økt risikotaking som følge av uheldige og kortsiktige bonusordninger er en viktig årsak til den internasjonale finanskrisen. Tiltak for å motvirke belønningsordninger som øker risikoen i finansmarkedet er derfor en viktig del av det internasjonale reguleringarbeidet.

For bankene vil de nye reglene stille spesielle krav om at utbetalingene skal fremme god risikostyring, og ikke oppmuntre til høyere risiko enn banken tåler.

Vil ha kompensasjonsutvalg
For store banker, med forvaltningskapital over 30 milliarder, mener tilsynet at det skal opprettes et eget utvalg som forbereder alle avgjørelser om kompensasjon.

Blant forslagene er også at fastlønnen er høy nok til at det er mulig for finansinstitusjonene å ikke dele ut bonus.

Finansminister Sigbjørn Johnsen varslet i begynnelsen av februar at han snart vil legge frem forslag for å hindre store bonuser i finansbransjen. Dagens forslag fra finanstilsynet blir et viktig ledd i dette.

Lang liste
Her er retningslinjene i Finanstilsynets forslag, som gjelder toppledelse og nøkkelpersoner i bankene.

- Institusjonene skal minst en gang i året gjennomgå praktiseringen av godtgjøringsordningene i henhold til institusjonenes retningslinjer og rutiner.

- Ansatte med kontrollansvar skal være uavhengige av forretningsenheten de fører kontroll med, skal ha tilstrekkelig myndighet, og skal godtgjøres ut fra eget arbeid, uavhengig av resultatet i forretningsenheten de kontrollerer.

- Sammensetningen av faste og variable komponenter i godtgjøringen skal være balansert. Den faste komponenten skal utgjøre en tilstrekkelig del til å sikre fleksibilitet med hensyn til å gi variabel godtgjøring, herunder at institusjonen har mulighet til å ikke betale variabel godtgjøring.

- Den totale variable godtgjøringen må ikke begrense institusjonens evne til å styrke den ansvarlige kapitalen.

- Minst 50 prosent av den variable godtgjøringen gis i aksjer eller lignede instrumenter knyttet til institusjonen. Institusjonen skal ha regler for utsatt disposisjonsadgang for aksjer og lignende instrumenter som tar hensyn til de grunnleggende prinsippene for fastlegging av godtgjøring.

- Minst 40 prosent av den variable godtgjøringen holdes tilbake i en periode på minst 3 år. Hvis den variable godtgjøringen er betydelig, skal minst 60 prosent holdes tilbake.

- Variabel godtgjøring, inkludert den utsatte delen, skal bare utbetales dersom det er forenlig med institusjonens finansielle situasjon, og er rimelig i forhold til resultatene i forretningsenheten og den ansattes prestasjoner. Ugunstig resultatutvikling for institusjonen skal medføre betydelig reduksjon i den variable godtgjøring institusjonen yter.

- Sluttvederlag skal stå i forhold til oppnådde resultater over tid, og være utformet på en måte som ikke belønner manglende prestasjoner.

- Garantert variabel godtgjøring skal bare unntaksvis avtales, og bare ved nyansettelser, og da begrenset til det første året.

- Godtgjøring som er knyttet til prestasjoner skal baseres på en kombinasjon av individuelle prestasjoner og den aktuelle forretningsenhetens resultat, samt institusjonens samlede resultat. Ved vurdering av individuell prestasjon skal det tas hensyn til både finansielle og ikkefinansielle kriterier.

- Vurdering av prestasjoner skal gjøres over flere år.

- Prestasjonsmålinger som brukes for å beregne variabel godtgjøring skal justeres for nåværende og fremtidige risikoer, og ta hensyn til kapitalkostnaden og nødvendig likviditet.

- Ansatte skal ikke anvende personlige sikringsordninger for å sikre fremtidig godtgjøring.



Les også:

Johnsen varsler bonuskutt

Kartlegger bonusordningene

Oktogonen avler mangemillionærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.