- Jeg vil ikke avskrive det ennå. Men jeg ser nok at det må en del til for at det er det alternativ vi kommer til å lande på, sier Hareide til NTB dagen etter valget.

Han har klart å snu den fallende KrF-utviklingen siden storhetstiden under Bondevik og nådde målet om at KrF skulle bli minst like store stort som ved forrige valg. Men samlet er sentrum trolig for små til å kunne holde Siv Jensen og Fremskrittspartiet utenfor regjeringskontorene.

Hareide har tidligere framholdt at sentrum sammen må bli like stort eller større enn Fremskrittspartiet for at hans foretrukne regjeringsalternativ skulle være realistisk.

- Relativt sett styrket sentrum seg i dette valget. Frp svekket seg, men gjorde likevel et godt valg. Det bidrar nok til at jeg har litt dempede forventninger, sier han.

Klar til sonderinger
- Sentrum-høyre vil likevel være mitt førstevalg når vi nå skal inn i sonderinger for å finne ut av forhandlingsgrunnlaget de fire partiene imellom, sier han, og legger til at «en av utfordringene er at Høyre ikke peker på det».

Hareide fikk klarsignal fra landsstyret tirsdag til å gå inn i såkalte sonderinger, som i første omgang har til hensikt å avklare om de fire regjeringspartiene i det hele tatt har noe å snakke sammen om. Og skulle det være det, noe som er høyst sannsynlig, må han tilbake til de styrende organer for å få mandat til å forhandle.

Det kan bli avklart allerede torsdag denne uken, da KrFs sentralstyre og landsstyre samles til nye møter. Samtidig vil også partiets nye stortingsgruppe samles, får NTB opplyst på partikontoret.

Viktige avkl#229er
De fire borgerlige partiene kan allerede ha kommet i innledende sonderinger om de vanskeligste spørsmålene når Jens Stoltenberg 14. oktober søker avskjed. Hareide er klar på at det er flere store konfliktsaker som må løses før en ny regjering ser dagens lys.

- En regjeringserklæring handler først og fremst om de store linjene og de konkrete sakene som man ser akkurat nå. Men vi ser allerede nå så mange momenter som må avklares, at det sier noe om utfordringene en firepartiregjering vil ha, sier Hareide.

- Jeg sa før valget at en firepartiregjering er lite sannsynlig, og det sier jeg fortsatt. Men det skyldes ikke dialogen vi har på ikke-sosialistisk side, men den politiske avstanden.

Les alt om Stortingsvalget på DN.no i dag:
Aktuelt med kommunesammenslutninger
Høyeste valgdeltakelse siden 1997
Solberg: - Vi har fått et klart mandat for ny politikk
SV-veteraner mister stortingsplassen
Dette blir regjeringens første jobb
Liten valg-effekt i valutamarkedet
Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én
Ørnhøi: SV må tredoble oppslutningen
Slik blir Norge med Erna som sjef
Tøffe forhandlinger venter etter tidenes blåmandag
Klare for blått samarbeid

Kjetil B. Alstadheim kommenterte valget direkte på DN.no

Les også: Bedre styring (Kommentar)

Mest lest på DN.no i dag:
Dette mener Spetalen er regjeringens jobb nummer én
Slik blir Norge med Erna som sjef
Luksusrestaurant vil ha Tjuvholmen for seg selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.