Ikke bare rapper Jonas Gahr Støre (Ap) SVs politikk, men ved å foreslå foreldrebetaling for skolemat innfører han også egenandeler i den offentlige skolen, ifølge Høyre.

– Jeg må si jeg reagerer med vantro. Bondevik 2-regjeringen innførte forbud mot egenandeler i den offentlige skolen for ti år siden. Nå foreslår Ap nettopp innføring av egenbetaling. Dette er helt nytt, sier skole- og utdanningspolitisk talskvinne Elisabeth Aspaker til NTB.

Da helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre talte under Rogaland Aps fylkesårsmøte lørdag, oppfordret han helhjertet kommunene til å servere mat i skolen hver dag. Et slikt tiltak kan bidra til god folkehelse, spesielt i kombinasjon med mer fysisk aktivitet, argumenterte han.

– Løsningen er ikke normert varmmat over hele landet, men lokale løsninger. Det vil ikke være urimelig om foreldrene betaler en liten skjerv heller. Det skjer jo allerede i dag, i forbindelse med SFO og ulike idrettsfritidsordninger, sa Støre.

Godter seg over uenighet
Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) var blant politikerne som på Twitter søndag godtet seg over den tilsynelatende konflikten med regjeringspartner SV. Skolematen skulle være varm, og den skulle være gratis, ifølge forslaget til daværende SV-leder Kristin Halvorsen.

Nåværende partileder Audun Lysbakken hisser seg derimot ikke opp over at Ap mener en viss foreldrebetaling kan aksepteres. Han er glad for at regjeringens storebror ser ut til å nærme seg SV, med store steg.

– Det vi nå ser at både Jonas og mange andre går inn for, er noe som SV er blitt skjelt ut og latterliggjort for i ti år. Men vi har hele tiden vært sikre på at vi kom til å få rett. Jeg er veldig styrket i troen på det nå, sier han.

Aspaker poengterer at Ap tidligere har «klasket ned» forslaget som Støre nå støtter.

– Helseministeren har tydeligvis mange jern i ilden. Denne uka beskyldte han Høyre for å stjele helsepolitikken til Fremskrittspartiet. Men nå viser det seg at han er en større tyv selv, sier hun.

– Hold munn, Høyre
Lysbakken er overrasket over at Høyre i det hele tatt tør å ytre en mening om mat i skolen, all den tid partiet har gjort det til en kampsak å fjerne skolefruktordningen der hvor den er innført.

– Høyre bør holde munn. De har jo utviklet angst for bananer. Når vi har forskning som viser at skolefruktordningen både gir bedre læring og bidrar til bedre helse og kosthold, er Høyres standpunkt mer og mer uforståelig, sier han.

SV ønsker, i motsetning til Støre, en nasjonal ordning for å være sikker på at den når alle skoleelever i Norge. Men Lysbakken mener den må innføres gradvis. Derfor er han positiv til at enkeltkommuner innfører varm skolemat, også mot en mindre egenandel, fordi det er «et positivt steg på veien» til skolemat for alle.

Les også: Støre tvilende til OPS i sykehussektoren


SV lover skolemat igjen
(2009)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.