I går ble det kjent at Stein Erik Hagen og hans familie flytter til Sveits for å slippe unna den norske formueskatten.

Les også: - Hagen stikker fra regningen

De siste årene har regjeringen gjort det stadig vanskeligere for nordmenn å slippe unna de norske skattereglene. I flere omganger er reglene for hvor lenge en utflyttet nordmann er skattepliktig til Norge skjerpet inn.

Men disse innstrammingene kan Hagen og hans kone Mille-Marie Treschow gi blaffen i. Årsaken er at Sveits i norske øyne ikke er noe skatteparadis. Derfor har Norge en egen skatteavtale med Sveits.

- Hvor du skattes er avhengig av hvor de har din bopel. Skatteavtalene mellom to land har forrang over de norske interne skattereglene, forklarer skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI til DN.no..

Det betyr at skatteplikten til Norge kan opphøre i løpet av ett til to år i stedet for rundt fire år, fortsetter han.

- Det er avhengig av når man defineres som bosatt i det andre landet, for da opphører skatteplikten, utdyper skatteprofessoren.

Espedisjonssjef Odd Hengsle i Finansdepartementet bekrefter at det er skatteavtalen mellom Norge og Sveits som avgjør hvor fort skatteplikten til Norge opphører.

- Dette blir en faktisk vurdering som man må foreta som det er naturlig at man løser med sveitsiske myndigheter, forklarer han.

Slipper kalenderjustis
I motsetning til en rekke andre utflyttede nordmenn vil ikke Hagen måtte telle dager for å passe på at han ikke er for mye i Norge. Også her er det skatteavtalen som redder han.

- Man må se på det totale. Har man først flyttet skatteavtalemessig, kan man være i Norge uten at å måtte telle dager, sier Hengsle.

Tvangsflytting
For noen år tilbake verserte det historier om hvordan norske ligningsmyndigheter forsøkte å tvangsflytte Kjell Inge Røkke og John Fredriksen tilbake til Norge. Røkke skal ha fått brev adressert til seg selv på Hotell Continental i Oslo før han flagget hjem. Fredriksen har på sin side valgt å si fra seg det norske statsborgerskapet.

Dette er problemstillinger også Hagen kan komme opp i hvis han ikke er påpasselig.

- Det vil bli en løpende vurdering i den utstrekning de faktiske forhold endrer seg. Da vil alt kunne endre seg. Det er ligningsmyndighetene og ikke finansdepartementet som foretar den vurderingen, forklarer ekspedisjonssjefen i finansdepartmentet.

Tredoblet skatt
Hagen uttalte til TV 2 igår at formueskatten er hovedårsaken till at han nå forlater landet. Han mener den er tredoblet under den rødgrønne regjeringen. Likevel flytter Hagen til et land som også har formueskatt. Satsen er riktignok langt lavere enn den Hagen betaler i dag.

Formueskatten i Norge ligger nå på 1,1 prosent. I Sveits varierer den etter hvilket kanton man bosetter seg i. Gems-Onstad anslår at den ligger mellom en til to promille årlig. Altså vil Hagen få en betydelig skattereduksjon så fort det formelle er i orden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.