De fire nordlandskommunene Hattfjelldal, Hemnes, Rana og Narvik som har investert 800 millioner lånte kroner i det internasjonale finansmarkedet, risikerer å tape mer enn de har investert.

Kommunene har investert i høyrisikofond, såkalte hedgefond, som kjennetegnes ved at de tar opp enorme lån.

– Disse fondene låner opptil ti ganger så mye som kommunene har spyttet inn, og investerer dette videre, sier finansprofessor ved Norges Handelshøyskole, Thore Johnsen til NRK.

"Vi er ikke bygdetullinger"

Ordfører Asgeir Almås (Ap) i Hatfjelldal føler seg lurt. han hevder kommunen aldri har vært klar over risikoen som var forbundet med produktet hvor de folkevalgte plasserte kraftpengene.

- Terra kan tro vi er en gjeng bygdetullinger, men vi velger nå å tro at vettet er ganske likt fordelt her til l ands. og derfor er det åpenbart at vi ikke ville begitt oss inn på dette hvis vi kjente til risikoen, sier Almås til Dagens Næringsliv.

– Rundlurt
– Jeg har tidligere sagt at vi føler oss lurt i denne saken. Nå grenser det mot at vi føler oss rundlurt, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik til NRK.

Finansprofessor Johnsen sier at dersom fondet taper 10 prosent av verdien sin, kan hele kommunens investering være tapt.

Presentasjonen fra Citigroup advarer allerede på første side mot at investorene kan tape alt, men Hemnesordføreren leste ikke presentasjonen fra Citigroup.

– Jeg orienterte meg kun ut ifra det Terras rådgiver fortalte, og det tror jeg resten av kommunestyret gjorde også, forteller Juvik.

– Kan bli mye verre
Handelshøyskolens Thore Johnsen setter spørsmålstegn ved om Terra Securities har skjønt hva de har solgt til de nordnorske kommunene. Han sier videre at tapene kommunene nå opplever, kan bli langt verre på grunn av uroen i amerikansk økonomi.

– Kommunene risikerer å tape vesentlig mer enn de har investert. Dette er tragisk, siden dette er penger de ikke har. De har jo tatt opp lån. Det er riktig ille hvis ikke engang Terra har skjønt dette, som er kommunens rådgiver, konkluderer Johnsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.