Kina-ekspert Bjørnar Sverdrup-Thygeson mener et besøk av Dalai Lama vil være svært ødeleggende for Norges forhold til Kina, skriver Bergens Tidende.

Buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling og Den Norske Tibetkomité har invitert Dalai Lama til Norge for å feire at han fikk Nobels fredspris for 25 år siden.

Bjørnar Sverdrup-Thygeson skrev i fjor sin masteroppgave på Universitetet i Oxford om de økonomiske konsekvensene av å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010. Han sier til Bergens Tidende at et møte mellom Dalai Lama og statsminister Erna Solberg (H) er noe av det mest ødeleggende Norge kan gjøre i forholdet mellom Norge og Kina.

– Et besøk fra Dalai Lama er i seg selv tilstrekkelig til å provosere Beijing. Et møte med politiske ledere vil forsterke dette. Siden forholdet mellom landene i utgangspunktet er anstrengt, forsterkes symboleffekten ytterligere, sier han.

– Samtidig har jo Norge en tradisjon som uredd menneskerettighetsforkjemper å ta vare på, så det er et ytterst delikat dilemma våre folkevalgte nå har fått i fanget, sier han til Bergens Tidende.

Utenriksdepartementet har ikke tatt stilling til om norske myndigheter vil treffe Dalai Lama, ettersom besøket er i privat regi.

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, ønsker gjesten velkommen.

– Besøket i Norge er et initiativ fra andre, men som Nobelinstituttet selvfølgelig må delta i. Det ville være unaturlig om han skulle få en annen behandling enn andre prisvinnere, sier Jagland.

Dalai Lama vil være i Norge fra 7. til 10. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.