Medisinrus er blitt vanligere enn alkoholrus når norske bilister setter seg bak rattet i påvirket tilstand.

Selv om hundretusener blir stoppet i promillekontroller på norske veier, er sannsynligheten liten for at du blir tatt om du er i medisinrus. En fersk studie viser at problemet er økende, skriver Dagsavisen.

– Det er en alvorlig utvikling vi ser her. På 70-80-tallet var det svært få andre rusmidler enn alkohol. At dette også er et økende problem i trafikken er nå dokumentert, sier avdelingsdirektør Per Trygve Normann i Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

"Svært alvorlig"
11.000 bilister i østlandsområdet har deltatt i studien «Test – for trafikksikkerhet og helse», og 4,5 prosent testet positivt på sterke legemidler. Sovemidlene Imovane og Paralgin Forte var legemidlene bilister oftest hadde i kroppen.

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk sier at bruk av narkotika under bilkjøring er svært alvorlig og at det øker ulykkesrisikoen.

– Vi er opptatt av at politiet også burde kunne teste folk for illegale stoffer uten skjellig grunn til mistanke, og at det gjøres på lik linje med veikontroll, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.