Milliardbeløp i bistand har for en stor del vært skadelig og virket mot sin hensikt. I tillegg har kontrollen med pengebruken vært svak og kritikk blitt undertrykt.

Det hevder veterankonsulent og forfatter Stein Hansen i ny bok, skriver Dagens Næringsliv.

– Det å gi gaver uten å stille krav ville vi aldri funnet på her hjemme. Hvorfor skal vi da gjøre det overfor korrupte ledere i Afrika og Asia? Det er ikke tilfeldig at datteren til presidenten i Angola er blitt mangemilliardær. Svaret på om bistanden har vært en effektiv måte å hjelpe disse mottagerlandene landene til å bli selvhjulpne på, er etter min mening et rungende nei, sier Hansen til DN.

- Hindret nødvendige omlegginger

Han gir i dag ut boken «Bistand og korrupsjon», som er en sammenstilling av en rekke rapporter om internasjonal og norsk bistand og egne erf#229er fra mer enn 30 år som utreder og konsulent innen utviklingsøkonomi.

– Mitt hovedanliggende er at bistanden har gitt små eliter i mottagerlandene mulighet til å bli ufattelig rike. Ikke nødvendigvis fordi de har tatt bistandspengene direkte, men disse midlene har fylt på i statsbudsjettene og dermed bremset eller hindret nødvendige omlegginger – til rasjonelle skattesystemer og utvikling av helse og skole og nødvendig infrastruktur, sier Hansen.

Han mener slike endringer i forvaltning og styresett ville tvunget seg frem mye fortere uten bistanden.

Uønsket kritikk
Hansens erf#229 forøvrig er at kritikk sjelden er velkommen i bistandsmiljøet og i strid med det politisk korrekte.

– Nå er jeg blitt så gammel at kritikk ikke lenger får konsekvenser for konsulentvirksomheten. Mange har erfart at hvis de går krast ut mot den offisielle politikken, er de ikke lenger like ønsket som konsulenter, svarer Hansen på Dagens Næringslivs spørsmål om hvorfor han gir ut denne boken akkurat nå.

Norge gir vel 30 milliarder kroner i bistand i 2013.

Les også: Børge Brende: - Det vi har sett i Davos har vært en vekker

Finanskrisen har svekket global bistand


Norske bistandsmillioner misbrukt i Uganda

Her kan du sjekke hvordan u-hjelpen brukes

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.