Det kom frem da retten i Oslo fikk høre lydbåndopptak fra oktober av vitneavhøret av den tidligere Fast-selgeren Nathan van den Bosch onsdag ettermiddag.

Økokrim har siden 2009 forsøkt å få den tidligere Fast-selgeren inn til avhør - uten hell. Til slutt måtte de be om hjelp fra australske myndigheter, som stevnet den motvillige selgeren.

I avhøret i Australia beskrev Bosch Fast som et selskap med en agressiv salgskultur.

- Målet var å vinne kunder og å være en suksess, sa Bosch, som sluttet i selskapet våren 2007.

Fast-gründer John Markus Lervik og selskapets tidligere globale salgssjef Torbjørn Kanestrøm er tiltalt for å ha bidratt til at Fast leverte oppblåste regnskaper for 2006 og dermed bidro til markedsmanipulasjon i 2007. De skal ifølge tiltalen ha medvirket til at Fast inntektsførte en ikke-bindende memorandum of understanding (MOU eller en intensjonsavtale) med Telstra på 82 millioner kroner.

- Jeg kan ikke huske å ha brukt en MOU med mindre jeg ble instruert av noen andre om å gjøre det, sa Bosch, som avviste at avtalene kunne regnes som et avsluttet salg.

Krever immunitet
Når den tidligere selgeren blir forevist en MOU med telegiganten Telstra fra september 2006, blir han avvisende.

- Jeg kommer ikke til å svare på spørsmål rundt den, fastslår Bosch.

- Er du redd for å inkriminere seg selv, spør den australske dommeren.

Dette bekrefter Bosch.

Etter en lengre prosess går dommeren med på å utstede en bekreftelse på at Fasts tidligere selger ikke kan bli straffeforfulgt eller utsatt for sivile søksmål i Australia på bakgrunn av vitnemålet.

Aktor Aud Slettemoen bekrefter også at det ikke ville være mulig med norsk straffeforfølgelse på bakgrunn av hans vitnemål i Australia.

Nathan van den Bosch forteller da om hvordan Torbjørn Kanestrøm skal ha presset på for å få MOU'en signert.

- Han var ustoppelig. Det var helt ute av proposjoner for et slikt dokument. Dette strakk seg over uker i september, fortalte den tidligere Fast-ansatte.

Innrømmet forfalskning
Bosch skal ha forklart Kanestrøm at han var mer opptatt av å få dratt i land selve avtalen og at det uansett ville ta lang tid å få en underskrift fra Telstra på en MOU.

- Han foreslo at jeg skulle forfalske Telstra-underskriften og at han ville oppbevare dokumentet i sitt arkiv, forklarte Bosch sa at Kanestrøm lovet at avtalen med den forfalskede underskriften ville bli tilintetgjort når den ekte MOUen ble undertegnet.

- Jeg har aldri opplevd den typen press for et dokument, i allefall ikke for en MOU, sa Bosch, som hevdet han ikke hadde fått noen forkl#229.

Senere på året fikk Fast underskrift fra Telstra på MOU'en som dannet grunnlaget for den omstridte inntektsføringen i fjerde kvartal.

Under press
Da denne MOUen var i ferd med å gå ut på dato, uten at man hadde landet en formell avtale, tiltok presset fra Fast-ledelsen, ifølge Bosch.

- Torbjørn Kanestrøm ringte meg seks-syv ganger om dagen. Det var som å være under ild. John Markus Lervik kontaktet meg også. Jeg tror jeg fikk telefoner fra alle i toppledelsen på denne tiden.

Da Telstra bekreftet at MOU-avtalen var død, skal presset fra Kanestrøm ha økt ytterligere.

- Han spurte om vi hadde en forhandler i Australia og han kjente til Plaut, sa Bosch, med referanse til at Telstra-avtalen fikk nytt liv gjennom en forhandleravtale med it-selskapet Plaut.

- Han var følelsesladet, i den forstand at han kunne miste jobben sin. Det var ikke en forespørsel. Det var et krav, sa Bosch.

Den tidligere Fast-selgeren henvendte seg til sjefen for Plaut og ba om hjelp.

- TK hadde indikert at det ville utløse en utbetaling til Plaut, sa Bosch og fortalte at Kanestrøm kom opp med Prosjekt Yarra.

- Jeg var veldig ukomfortabel med dette. Jobben min. Hans adferd. Hva han var i ferd med å gjøre. Jeg fryktet ikke bare for min egen jobb, men også hva som foregikk i bakgrunnen.

Så en sammenheng
Bosch fortalte at han kort tid etter oppdaget at Fast ved fremleggelsen av resultatene for fjerde kvartal nevnte en avtale med Telstra som en milepæl i kvartalet.

- Jeg hadde en opphetet samtale med Torbjørn Kanestrøm og spurte om det var noe som skjedde som jeg ikke var klar over. Jeg begynte å se sammenhengen, sa Bosch og fortalte at han ikke visste hvor han skulle henvende seg.

- Torbjørn Kanestrøm og John Markus Lervik var gode venner. Skulle jeg gå til norske myndigheter, australske myndigheter. Det var forvirrende for meg.

Nathan van den Bosch fortalte at han endte med å kontakte Thomas Fussell, Fast styreleder, og fortelle om sine bekymringer.

- Han sa han skulle undersøke det.

- Hadde du noen tanker om hva motivet kunne had vært, spurte aktor Slettemoen.

- Jeg tenkte på det. Det var merkelig adferd og jeg visste at det lå utenfor normal forretningsdrift.

Sluttet
Kort tid etter sluttet Bosch i Fast.

I sin egen forkl#229 fortalte han at det var fordi han ikke lenger stolte på Kanestrøm og måten han jobbet på.

- Jeg ville ikke ta på meg flere arbeidsoppgaver fra Torbjørn, fortalte han.

Da Kanestrøm forklarte seg for retten for en drøy uke siden, fortalte han at Bosch hadde fått et nervøst sammenbrudd og begynte å sparke folk.

Bosch har en annen versjon.

- Jeg sparket to personer som likevel ikke leverte godt nok, uten å ha formell dekning for det, for å lage en situasjon der ledelsen ville høre på meg. Jeg fikk Thomas Fussells oppmerksomhet. Jeg fikk Torbjørn Kanestrøms oppmerksomhet og jeg fikk John Markus Lerviks oppmerksomhet.

- De ble mer aktivt involvert, men det endret ingenting. De valgte å fjerne meg fra stillingen. Jeg ble bedt om å forlate kontoret. De fjernet epost-tilgangen min og jeg tror også de tok fra meg mobiltelefonen.

Nathan van den Bosch bekreftet at han inngikk en sluttavtale noen måneder etter at han sluttet i Fast.

Torsdag forsetter avspillingen av vitneavhøret av Nathan van den Bosch. I tillegg skal tidligere nestleder i styret i Fast, Johan Fredrik Odfjell forklare seg. Det samme skal to tidligere Fast-ansatte som begge jobber sammen med Lervik og Kanestrøm i Xcense i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.