Ifølge Bedriftsforbundet er årsaken til at nordmenn er dobbelt så mye syke som våre svenske kolleger, langt på vei IA-avtalen. Avtalen om inkluderende arbeidsliv garanterer alle full lønn fra første sykedag, og Bedriftsforbundet ønsker derfor å skrote avtalen og innføre lønnstrekk allerede første dag man er syk, skriver Nettavisen NA24.

- IA-avtalen binder opp veldig mye ressurser i sykelønnsordningen og låser debatten om hvordan man kan få ned sykefraværet, sier næringspolitisk rådgiver Eirik Kollerøy i Bedriftsforbundet.

Han sier forbundet har sett seg lei på en avtale de mener er mer opptatt av formaliteter enn av faktisk måloppnåelse.

Sykefraværet har økt
- Flere har vist til at resultatene av IA-avtalen er dårlig, og at sykefraværet mange steder har gått opp. Det er noen få store bedrifter med store HR-avdelinger som har fått til positive ting, men for de fleste vanlige bedrifter fungerer ikke avtalen etter hensikten, sier han.

Kollerøy sier han frykter at IA-avtalen ender opp med å bli fornyet allerede før høstens stortingsvalg, og uten at det har vært noen demokratisk debatt om saken.

- Vi frykter at dette kommer til å skje før stortingsvalget, slik at en ny regjering ikke kan gjøre endringer fordi en er bundet opp gjennom IA-avtalen, sier Kollerøy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.