Artikkelen oppdateres fortløpende.

Anders Talleraas dømmes til seks måneder ubetinget fengsel og Magnus Stangeland dømmes til 60 dagers ubetinget fengsel i pensjonssaken. Økokrim mener de to tidligere stortings-
representantene mottok flere hundre tusen kroner i uberettiget pensjon, uten å varsle om dette.

De to har ventet på dommen siden saken gikk i Oslo tingrett i november. Dagens domsavsigelse hadde en tydelig og enstemmig konklusjon:

- Både Magnus Stangeland og Anders Talleraas har utvist grov uaktsomhet, er rettens dom.

Les hele dommen her

 

- Jeg er skuffet, sier Magnus Stangeland til TV2 Nyhetskanalen.

- Når skjønte du hvilken vei det bar?

- Det var ganske tidlig. Det var uventet, sier han.

Begge må betale 100.000 i saksomkostninger. Begge ba om betenkningstid i spørsmålet om dommen blir anket.

- En meget streng dom
Talleraas, som fikk den hardeste straffen, er også skuffet:- Jeg synes det var en ganske knusende dom. Dommen virket veldig overbevisende, sier jusprofessor Asbjørn Kjønnstad til TV2.

- Jeg mener at det var en meget streng dom og det får man ta med når man eventuelt skal anke, sier han til TV2 Nyhetskanalen.

- Vi får tygge på om vi skal anke eller ikke. Det kan være klokt å tenke seg om, legger han til.

Betenkningstiden er på to uker.

- Sterkt å bebreide
Begge er «sterkt å bebreide for at de ikke foretok seg mer», sier dommeren, og viser også i begge sakene til mangel på aktsomhet og villeding av pensjonstyret på stortinget.

Retten mener at Anders Talleraas og Magnus Stangeland allerede da de søkte om stortingspensjon hadde inntekter som overskred inntektsgrensene. Det har bidratt til å forsterke rettens syn om at de to var skyldige. Retten slår fast at begge hadde inntekt over grensen gjennom hele perioden.

Jeg har det ganske jævlig. Anders Tallerås

Retten mener de to tidligere stortingsrepresentantene burde ha skjønt og selv oppsøkt pensjonsstyret med opplysninger om inntekter.

- Retten finner det bevist at de ikke hadde mottatt pensjon dersom de hadde oppgitt riktige opplysninger om sine inntekter, leser dommer Jannicke Johannessen.

Retten har brukt mye tid på å vurdere om styreinntekter og bilgodtgjørelse skal regnes som inntekt. Konklusjonen er klar.

- Den praktiske konsekvensen er at alle inntekter utenom kapitalinntekter er av betydning, sier dommeren.

Et trygghetsnett
Johannessen sier at dommen bygger på regelen om at den som søker eller mottar stortingspensjon ikke har rett på slik pensjon hvis man har inntekt på nivå med pensjonen.

Dommeren slår fast at det er på det rene at de har mottatt full pensjon. Det er også på det rene at de har har hatt styreinntekt og at Stangeland er lignet for fri bil i perioden.

Endelig er det på det rene at begge har hatt inntekt dersom styreinntekt og fri bil regnes som inntekt ifølge reglene.

Retten mener det er klart både av forarbeidet til loven og praksis av utbetalingen av stortingspensjon at den svært gunstige ordningen eer ment som et sikkerhetsnett for representanter som ikke får tilstrekkelig lønnet arbeid.

Forberedt på alt
Økokrim mener de to tidligere stortingsrepresentantene satt stille mens flere hundre tusen kroner i uberettiget pensjon strømmet inn på konto. Ikke bare måtte de to forstå at dette var penger de ikke skulle ha, men det å unnlate å stanse utbetalingene og melde fra om feilen var sterkt klanderverdig, ifølge aktoratet.

De to tidligere stortingsrepresentantene nektet straffskyld og håpet i det lengste at Oslo tingrett kom til at de var uskyldige ofre for et kaotisk pensjonssystem.

- Jeg har det ikke veldig bra. Jeg har det ganske jævlig, men jeg kommer meg gjennom det, avslutter Talleraas overfor TV2 Nyhetskanalen i det han forlater rettslokalet.

Les også: Nye overgangsregler for pensjonistskatt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele dommen her