Nå blir småbutikker i Oslo innkrevd for beskyttelsespenger.

Politiet slår nå alarm om en langt hardere type organisert kriminalitet, der vold, drap og trusler florerer. Butikkeiere i Oslo kan i dag også risikere å måtte betale beskyttelsespenger, skriver Dagsavisen..

– Vi snakker om enkeltsaker, og mangler solid dokumentasjon. Men jeg kan bekrefte at innkreving av beskyttelsespenger skjer, sier sjefen for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, Iver Stensrud.

Hard kjerne

Stensrud mener at så mange som 3.000 personer i større eller mindre grad bedriver organisert kriminalitet i Oslo i dag, men at en mindre kjerne trekker i trådene.

– Den harde kjernen i det organiserte kriminelle miljøet i Oslo og områdene rundt består av om lag 200 personer, sier Stensrud.

Fra før kjenner vi til A- og B-gjengen. I den siste tiden er Oslo-politiet også blitt oppmerksom på en ny gruppering som har fått navnet Furuset-gjengen. I tillegg herjer ulike grupperinger fra det tidligere Jugoslavia.

Gjengene driver ikke bare med narkotikatrafikk, men også våpenhandel, menneskehandel og illegal spillvirksomhet.

– Det handler om profittmotivert kriminalitet, hvor noen er mer sentrale enn andre, sier Stensrud.

Blodhevn

Statistikken viser at beslaget av våpen har eksplodert, fra 675 i hele fjor til 451 bare i løpet av de fire første månedene i år.

– Vi ser at det er mer våpen ute i disse miljøene, og at de brukes til å skyte med, sier Stensrud til Dagsavisen.

De kriminelle er løsere på avtrekkeren enn noensinne og styres av blodhevn-prinsippet, noe som fører til at volden bare øker, mener Stensrud.

– I de siste årene har vi sett hevnaksjoner basert på motiver så langt tilbake som fra det såkalte Romsås-drapet i 1988, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.