Fremskrittspartiet er misfornøyd med det meste og lengter etter regjeringsmakt.

Men partiet er absolutt ikke misfornøyd med sin leder.

Til stormende jubel, men med to blanke stemmer, gjenvalgte Fremskrittspartiets landsmøte søndag Siv Jensen til formann for to nye år.

Hun ble valgt til formann for første gang for to år siden. Ingen av nestformennene, Per Sandberg og Per Arne Olsen, var på valg.

Siv Jensen tørket rørt bort noen tårer etter valget, takket for tilliten og varslet økt innsats for at hun skal klare å lede partiet inn i regjeringskontorene.

Full ryggdekning
Årets landsmøte gir partiledelsen full ryggdekning i arbeidet for å bli med i regjeringen. Utålmodigheten etter å få makt er stor og misnøyen med dagens regjering sterk.

Skildringene i den politiske debatten om forholdene i helsevesenet, i skolesektoren og i samferdselssektoren grenset til svartmaling. Det er derfor ikke overraskende at landsmøtet vedtok en resolusjon med overskriften: Frp vil i regjering for å fornye Norge.

Forbereder seg
Aftenposten skrev søndag at partiet arbeider med en hemmelig plan om hva Frp vil gjennomføre i sine 100 første dager i regjering. Siv Jensen fnyser av at dette blir fremstilt som hemmelig.

– Det hadde vært mer oppsiktsvekkende om vi ikke forbereder oss på regjeringsansvar. Kommer vi med i en regjering, er det for å handle fra dag én. Derfor forbereder vi oss grundig, sier partiformannen.

Hun sier at hovedstrategien fram mot valget er å vise fram mest mulig av partiets politikk.

Siv Jensen skal vinne valget på velkjent Frp-politikk: Lavere skatter og avgifter, mer politi og strengere straffer, en mer restriktiv innvandringspolitikk, omlegging av bistandspolitikken og mer penger til skole, helse, samferdsel og forsvar.

– Vi har aldri påstått at vi skal gjennomføre partiprogrammet på én dag. Kommer vi til makten, vil det bli porsjonert ut, sier hun.

– Frp har en rekke gode løsninger, som ofte er benyttet med suksess andre steder, men som fortsatt er uprøvd i Norge. Frp må derfor søke regjeringsmakt for å fornye Norge, heter det i en resolusjon som ble vedtatt søndag.

Samarbeider gjerne
Landsmøtet stadfestet i et vedtak at Frp bare skal støtte en regjering der partiet selv inngår. Forutsetningen for å være med sammen med andre partier er at det føres en politikk som gjør at Frp får tydelig og omfattende gjennomslag på politikkområder som er viktige for partiet, og at gjennomslaget må gjenspeile partiets oppslutning ved stortingsvalget.

– Det kan hende vi må samarbeide med noen. Invitasjonen til de andre ikke-sosialistiske partiene om samarbeid ligger fast, også til Venstre, sier Jensen.

Venstres leder Lars Sponheim ble i flere innlegg på landsmøtet omtalt på en lite flatterende måte. «Brumlebasse», «oppblåst sauebonde» og «Lars den fjortende», var noen av karakteristikkene som ble han til del.

Partiformannen avviser likevel at landsmøtet har gjort mulighetene for å få til et samarbeid mindre.

– Vi må ha gjensidig respekt for hverandre dersom vi skal få til et samarbeid. Jeg er sikker på at vi kunne ha løst problemene om vi hadde satt oss ned i et lukket rom for å diskutere dem, sier partiformannen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.