Den tidligere Eltek-sjefen Morten Angelil er dømt til fengsel i ett år og seks måneder.

Angelil hadde over flere år selv unndratt gevinster og formue opparbeidet i utlandet fra beskatning i Norge. Han medvirket også til skattesvik for andre, blant annet ansatte i selskapet han ledet.

Frifunnet for innsidehandel
Oslo tingrett kom til at Angelils innberetning av eget skattesvik til ligningsmyndighetene ikke var frivillig, og dette forholdet ble da heller ikke vektlagt under straffutmålingen.





Seks måneder av straffen ble gjort betinget. Utover fengselstraffen ble Angelil også ilagt en bot på 225 000 kroner for overtredelsene.

Han var i tillegg tiltalt for to tilfeller av innsidehandel, men ble frifunnet for disse.

Får redusert straff
Retten gir Angelil fradrag i straffen av flere årsaker.

Under etterforskningen erkjente Angelil forholdene som knyttet seg til en konto i Luxemburg og investorsamarbeidet med Lars Jervan.

Likvevel blir denne redusert fordi retten mener det kom etter et forsøk på å forlede myndighetene til helt å unnlate bruk av straff etter reglene om frivillig retting.

Under hovedforhandlingen erkjente Angelil forhold rundt medvirkning til tre Eltek-ansattes skatteundragelse. Derfor reduseres straffen med rundt 15 prosent.

Forholdene Angelil er dømt for ble oppdaget i 2007. Retten mener saken burde vært oppe tidligere

«Retten finner at dette bør redusere straffen noe, og at det begrunner at deler av straffen gjøres betinget», står det i dommen.

Anker den skatterettslige delen av dommen
I en skriftlig kommentar til dommen skriver Angelils forvarer Per magne Strandborg:

«Morten Angelil og hans forsvarere er meget glade for at Morten Angelil er frifunnet for begge postene vedrørende innsidehandel av Oslo tingrett i dag. Angelil og forsvarerne stiller seg imidlertid uforstående til Oslo tingretts bevisvurdering og rettsanvendelse når det gjelder domfellelsen for grovt skattesvik. Angelil og forsvarerne kan ikke se at det er rettslig og faktisk grunnlag for å behandle Angelil på en annen måte enn Lars Jervan, hvor Høyesterett gav amnesti ved å gi straffeutmålingsutsettelse. Straffen er etter Angelil og forsvarernes oppfatning under enhver omstendighet utmålt for strengt, idet retten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til at Morten Angelil gav opplysningene om utenlandsformue og inntektene til myndighetene før etterforskningen mot Morten Angelil startet. Likeledes at retten ikke har tatt hensyn til at forholdene han nå er straffet for ligger langt tilbake i tid, og den tid det har tatt å etterforske saken, noe Angelil ikke kan være ansvarlig for. Angelil vil derfor anke den skatterettslige delen av dommen.»

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.