Da Vinci-roboten er det siste av det siste på området, og bare for få uker siden visste ingen om dens ankomst. Nyinvesteringen er en direkte følge av investor Stein Erik Hagens prostatakreft.

Radiumhospitalet er en del av det sammenslåtte Oslo universitetssykehus (OUS), der det nå bare investeres i medisinsk teknisk utstyr dersom det gamle bryter sammen.

– Vi orket nesten ikke begynne prosessen med å søke om ny robot engang. Alt virker så håpløst, sier urolog Bjørn Brennhovd, en av Norges fremste prostatakirurger, til Dagens Næringsliv.

7. januar dristet Brennhovd seg til å si til DN at han i Hagens situasjon ville gjort det samme – dratt til USA. Det fikk han kjeft for – tildels mye kjeft.

Men i dag har han ny robot. Det sørget private givere for.

Hagen og Fredriksen bladde opp
Da Jan Vincents Johannessen (70) nyttårsaften leste i DN at Stein Erik Hagen hadde prostatakreft og ville opereres ved Johns Hopkins Universitetssykehus i Baltimore i USA, tenkte han at tiden var inne.

Johannessen er tidligere sjef for Radiumhospitalet og leder for Radiumhospitalets legater.

– Jeg tenkte at Radiumhospitalet måtte ha like godt utstyr som det beste sykehuset i verden, sier han til DN.

Som tenkt så gjort. Etter to dager hadde sykehusets tidligere sjef samlet inn pengene blant private. Først sa John Fredriksen ja til å gi fem millioner. Det samme gjorde et venneektepar.

– Så sa jeg dette til Stein Erik Hagen. Ok – da gir jeg også fem millioner, sa han.

Da trodde Johannessen at han hadde penger nok. Men det hadde han ikke.

– Det viste seg så at maskinen kostet 17 millioner, pluss moms. Da manglet jeg jo ti millioner kroner. Jeg ringte Joh n Fredriksen og sa jeg trengte ti millioner til. Det er ok, sa han, men da skal det være garantert at dette er det beste i verden.

Dermed var 25 millioner kroner i boks.

Ventetiden halvert
– Nå står en flunkende ny robot her, delfinansiert av Hagen selv. Likevel valgte han USA? – Vi skulle helt klart gjort jobben like godt her nå. Men Hagen visste jo på det tidspunktet at vi hadde tre måneders ventetid, og han ville bli operert før det, sier Brennhovd.

Nå er ventetiden seks uker. Ved ekstrainnsatser er køen kuttet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.