Etter at en bil ble stanset av tollerne på Svinesund med 3,5 kilo gull gjemt bak dashbordet for to uker siden, startet etterforskningen som ledet til razziaene tirsdag forrige uke. Både politiet, skaddeetaten og tollvesenet aksjonerte på til sammen åtte adresser hvor det handles med gull, skriver Aftenposten

Skatt Øst har tatt arrest i verdier knyttet til gullsmugling for 9,2 millioner kroner.

Norge er ett av få land i Europa med moms på gullbarrer, noe som betyr at man får 25 prosent mer for en gullbarre på norsk side av grensen. Særreglene med gullbarremoms gjør Norge attraktivt for gullsmuglere som opplever at en gullbarre øker med 80.000 kroner i verdi straks den fraktes inn i Norge.

– Norge er blitt et friland for svindel med gull siden vi er ett av få land med moms på gull, sier leder for Skattekrimenheten i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

For ett år siden gjennomførte skattemyndighetene bokettersyn hos de største mottakerne av gull i Norge. Bakgrunnen var ønsket om å ta selgerne.

I mai i år ble et nettverk som har solgt 100 kilo gull i Norge avslørt. Tre andre nettverk i Norge granskes av skatteetaten og ett av dem er politianmeldt for å ha unndratt mange millioner kroner i moms.

Seks av de åtte selskapene som det ble aksjonert mot forrige uke, hadde bevilling for å handle med gull, sier politiinspektør Bjørn Vanvik ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

– De to andre hadde bevilling, men oppbevarte ikke gullet riktig. Vi vurderer reaksjoner mot samtlige selskap, sier han.

Etter en tilsvarende aksjon i vår ble det gitt bøter på opp mot 100.000 kroner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.