– Det er to store problemer man må løse: Hvordan skal vi fordele tapene, og hvordan skal land som Hellas komme i gang med produksjonen igjen og få arbeidstakerne på jobb igjen, sier BI-professor Arne Jon Isachsen til NTB.

– Diskusjonen har vært hvordan vi skal skaffe penger og låne ut til Hellas og Italia. Debatten har vært om tekniske punkter. Det ville være bedre om man så ting i sammenheng, sier Isachsen, som ikke er optimistisk for utsiktene til det europeiske valutasamarbeidet.

 

I helgen ble de fleste EU-landene enige om å samarbeide tettere om budsjettpolitikk. Slik håper de å få bukt med de store statlige underskuddene som har undergravd tilliten til euroen. Men finansfolk og aksjehandlere har tydeligvis ikke latt seg overbevise om at fellesvalutaen er på trygg grunn, og børsene synker.

– Den europeiske sentralbanken (ECB) er den eneste institusjonen som har nøkkelen på kort sikt, sier Isachsen.

Han tror sjansen er til stede for at banken vil få mulighet til å kjøpe opp langt mer statsgjeld enn det den har lov til i dag.

– Det kan resultere i høyere inflasjon. Når prisnivået stiger, minsker gjelden i verdi, sier han til NTB.

Han synes det er et dårlig tegn at de ulike landene nå legger skylda på hverandre.

– Da landene hadde egen valuta, hadde de ansvar for egen økonomi, men med en fells valuta pulveriseres ansvaret, påpeker han, ifølge NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.