Finansminister Siv Jensen (Frp) plusser på fem milliarder oljekroner på neste års statsbudsjett, og legger etter det Dagens Næringsliv erfarer opp til å bruke 140 milliarder oljekroner i budsjettet.

Årsaken til budsjettøkningen er nye anslag for oljefondet.

DN har fått bekreftet fra kilder med nær kjennskap til budsjettforhandlingene at finansministeren la frem anslag som viser at oljefondets verdi ved årets slutt vil overstige 5000 milliarder kroner. Det er en økning på nesten 300 milliarder fra den avgåtte regjeringens budsjettanslag.

Det nye og høyere anslaget på oljefondets verdi gjør imidlertid at Siv Jensen bare bruker 2,8 prosent av oljefondets verdi ved utgangen av 2013, mens den avgåtte Stoltenberg-regjeringen foreslo å bruke 2,9 prosent - eller 135 milliarder kroner.

Den rødgrønne regjeringen tok utgangspunkt i at fondet ville være på 4729 milliarder kroner ved utgangen av året.

"Vekstfremmende tiltak"
Begge forslagene er betydelig under handlingsregelen som sier at man over tid ikke skal bruke mer enn fire prosent av fondets verdi ved inngangen til budsjettåret.

I Sigbjørn Johnsens budsjett var avstanden til fireprosentbanen 54 milliarder kroner.

For å unngå press i økonomien vil regjeringen ifølge DN bruke pengene på det den kaller vekstfremmende tiltak, som skattelette, kunnskap og samferdsel.

- Ikke i nærheten av det Frp har operert med tidligere

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener endringen Siv Jensen legger opp til sammenlignet med Sigbjørn Johnsen ikke er uansvarlig, men at de like gjerne kunne latt være.

– Dette er et bevis på at Erna Solberg som bestemmer rammene for politikken. Det er ikke den grove retorikken fra Frp om handlingsregelen som har fått gjennomslag. Det er små forskjeller i ansvarlighet mellom Siv Jensen og Sigbjørn Johnsen. Endringen er ikke stor, og ikke i nærheten av det Frp har operert med tidligere, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom i DNB, Øystein Dørum, sier til DN at han er litt overrasket over at regjeringen vil bruke noe mer oljepenger enn forgjengeren, men at det er vanskelig å si at det er uforsvarlig.

Les hele artikkelen i Dagens Næringsliv mandag.

LES OGSÅ PÅ DN.no MANDAG:



LES OGSÅ:

Advarer Solberg-regjeringen mot å svi av «gratismilliardene»

<b>Seniorøkonom: Erna og Siv har bare et par milliarder ekstra å rutte med</b>

<b>Kroneraset gir Stoltenberg 13 mrd ekstra å rutte med</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.