Island er ett av de få landene som har større yrkesdeltagelse enn Norge – både blant yngre og eldre.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil ha oss til å jobbe som islendinger, skriver Dagens Næringsliv.

Det betyr i så fall rundt100 timer mer i året, skrive Dagens Næringsliv.

– Om vi over tid fikk tilsvarende yrkesdeltagelse som islendingene, ville utførte arbeidstimer per person fra 15 til 74 år i Norge øke fra 1014 til 1120 timer. Får vi det til, kan budsjettet styrkes med rundt fem prosent av bnp over tid. Det ville vært et vesentlig bidrag til å redusere gapet mellom inntekter og utgifter på lang sikt, sier Johnsen til DN.

- Fantastisk
Johnsen er tilfreds med at intensjonen i pensjonsreformen – at folk skulle stå lenger i jobb – ser ut til å virke.

- Kanskje vi eldre fremover også må stille opp for hverandre på en litt annen måte enn nå. Lokalt hos meg ser jeg eldre som oppretter nærhjelps – og småjobbsentraler der de stiller opp for hverandre. På 70-tallet, da oljen kom, var det en sterk økning i kvinnenes yrkesfrekvens som berget oss. Siden har det blant annet vært arbeidsinnvandring. Nå tror jeg det er lettest å hente mer ved at eldre står lenger, sier Johnsen til DN.

Johnsen er imponert over "drømmedama" Else Johansson (82) som fortsatt jobber som hjelpepleier, og som DN fortalte i en reportasje lørdag.

- En ting er at hun står på i en alder av 82 år. Å skaffe inntekt og å bidra til fellesskapet er viktig. Jobben hun gjør for å spre glede og tilfredshet blant eldre i Sarpsborg er fantastisk, sier Johnsen til Dagens Næringsliv.

Les også: Hun er Sigbjørn Johnsens drømmedame

Pensjonsalderen kan øke med 10 år

900 kr i måneden nok til å gå av ved 67

Glem 78 år som pensjonsalder: - Da må man ha vesentlig bedre helse enn i dag

Du kan ikke forhandle deg til bedre pensjon enn den kollegaen din har
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.