- Det er iøyenfallende at man setter igang fullt av reformer i helsevesenet uten å teste først, sier Jan Abel Olsen, professor i helseøkonomi ved Universitetet i Tromsø, til DN.no.

Ifølge Olsen er det slett ikke tilfeldig.

- Helsesektoren preges av partipolitisk iver etter å innføre reformer og tiltak, sier Olsen.

Åpenbart at man bør teste først
Utfordringen er at det da kan gå litt vel fort i svingene. Som DN.no skrev onsdag mener BI-professorene Leif Helland og Rune Sørensen at norske politikere og velgere vet for lite om hvordan pengebruken faktisk slår ut.

Les: - Vi aner ikke hva vi bruker pengene på

- Det er helt åpenbart at man burde gjøre forsøk før man setter igang nasjonale reformer, sier Olsen.

Har ikke tid til å teste
Helland og Sørensen mener at randomiserte eksperimenter er et enkelt verktøy for å kunne sjekke ut dårlige ideer på. Det benytter man seg lite av i Norge, og Olsen tror politikernes velgerflørt er årsaken.

- Konsekvensene av politikerstyrte reformer er at det ikke er tid til å prøve ut ideene i en reform før den innføres. Politikerne vil gjennomføre reformen raskt for å vise handlekraft, sier Olsen.

Resultatet er at helsevesenet har fått mange reformer på bordet.

- Reformene er mer politikerstyrt enn styrt fra tilbyderen. Politikerne er mer opptatt av å vinne velgere, mens helsevesenet er mer opptatt av om en ide har effekt eller ikke, sier Olsen.

Han kaller dette et styringsmessig paradoks.

- Vi begynner å se konsekvensene av dette i samhandlingsreformen. Kommunene får ansvaret for flere tjenester enn før, uten å ha økonomisk dekning for det. Det kan forskyve annen tjenesteproduksjon i kommunene, sier Olsen.

Utprøvd reform
Utprøving kan bidra til å finne frem til nyttige tiltak. Det har blitt gjort med hell, og Olsen viser til at fastlegereformen faktisk ble utprøvd. Den ble innført i noen kommuner først.

- Det er kanskje den mest vellykkede reformen vi har hatt i helsesektoren, i hvert fall målt ut fra pasientilfredshet, sier Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.