Denne uken publiserte Pengefondet (IMF) en rapport som bare påpeker det vi nordmenn selv har snakket mye om den siste tiden - og som ikke minst har vært et viktig tema i årets valgkamp.

IMF beskriver den norske økonomien som sterk, men advarer om at vekst i oljesektoren skaper press i andre deler av økonomien.

DN.no ønsket å stille lederne i de ni største partiene til veggs om nettopp dette. Derfor fikk de i oppgave å gjøre opp status for norsk økonomi idag. Videre ble de bedt om å peke på hvilke utfordringer som er de viktigste å løse og hvordan partiet vil jobbe med disse i regjering. Nederst i artikkelen kan du lese resten av spørsmålene DN.no krevde svar på.

Resultatet ble en velgerguide. I løpet av de siste ukene har parti for parti blitt presentert. Dagen før valget er det riktignok på sin plass med en oppsummering.

Bruk lenkene til å klikke deg inn for å lese mer.

I strupen på Arbeiderpartiet
Da statsministerkandidat og Høyre-leder Erna Solberg fikk økonomispørsmålene, svarte hun med å gå rett i strupen på Stoltenberg-regjeringens pengebruk.

De rødgrønne har brukt mindre enn 2 av 10 nye oljekroner slik handlingsregelen var ment, hevder Solberg.

- Norsk økonomi er grunnleggende god, men det er bygget opp noen utfordringer for fremtiden. Norges konkurransekraft er svekket, gjennom sterkere kostnadsutvikling og svakere produktivitetsvekst enn våre handelspartnere, sier Solberg til DN.no.

Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg ønsker imidlertid å understreke at situasjonen i norsk økonomi er god - i hvertfall sett i forhold til at mange land rundt oss sliter med høy arbeidsledighet og lav vekst.

Ifølge Stoltenberg bør det legges vekt på å styrke den norske samfunnsmodellen.

- Oljeinntektene gir Norge store muligheter, men bare hvis de forvaltes på en ansvarlig måte. Det er mange eksempler på land som har forvaltet slike inntekter på en måte som har svekket økonomien i stedet for å styrke den, sier partilederen.

Ønsker nedtrapping av petroleumsnæringen
Et parti som har radikale visjoner for Norges fremtid er Miljøpartiet De Grønnes (MDG). Hanna E. Marcussen I MDG mener det eneste rette er en kontrollert, men rask nedtrapping av petroleumsnæringen.

- Den store skyggen over det hele er todelingen, der petroleumssektoren trekker voldsomt på kapital og arbeidskraft. Næringen er i seg selv ikke økologisk bærekraftig, dermed heller ikke økonomisk bærekraftig på sikt. Om verden lykkes i å nå sine klimamål, vil næringen fort bli ulønnsom også på kort sikt, sier Hanna E. Marcussen.

Ikke noe annet ville vært mer skadelig for norsk økonomi de neste fire årene, understreker Frp-leder Siv Jensen.

Jensen ser på innenlandsk etterspørsel som det som kan få landet ut av lavvekstbanen i Fastlands-Norge.

- Fortsatt lavt rentenivå og kutt i skatter og avgifter kan sørge for dette, vi må også legge til rette for utvinning av mer olje gjennom å åpne flere felt, sier Jensen.

Klare for regjerningsskifte
Venstreleder Trine Skei Grande er på sin side opptatt av at oljeinntektene de siste årene ikke er brukt etter intensjonen.

- Den forrige regjeringen brukte om lag 80 prosent av oljeinntektene etter intensjonen - utdanning, innovasjon, infrastruktur og vekstfremmende skattelette. Den sittende regjering har brukt mesteparten på å smøre tynt utover til alt og alle, sier Skei Grande.

SV-leder Audun Lysbakken vil i motsetning rose regjeringens pengebruk.

- Norsk økonomi er fortsatt i en særstilling. Forvaltningen av oljeformuen gjennom handlingsregelen og edruelige politikere fra ulike partier skal ha en god del ære for at det er slik, sier Lysbakken, før han kommer med en advarsel:

- Hvis vi ikke fremskynder den grønne omstillingen av økonomien vil vi bli svært sårbare.

Takker oljeprisen
Da det var Krf-leder Knut Arild Hareides som sto for tur, begynte han med å takke oljeprisen for at norsk økonomi går godt.

Én av utfordringene Hareide ser for fremtiden, er lavere oljeinntekter og færre arbeidstakere per pensjonist.

- Derfor må vi arbeide mer og smartere om vi skal klare å finansiere skoler og sykehjem i fremtiden, sier Krf-lederen.

Senterpartileder Liv signe Navarsete mener hun har tiltakene som får flere unge ut i arbeidslivet. Hun er imidlertid bekymret for hva Fremskrittspartiet kan finne på dersom de får makten.

- Dersom Fremskrittspartiet kommer i posisjon til å vrake, eller svekke, handlingsregelen, kan dette få svært uheldige følger gjennom svekket konkurranseevne for vår tradisjonelle industri, sier Navarsete.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil heller si det er noe rivende galt med hele handlingsregelen.

- Vi er uenig i hele tankegangen som lå til grunn for handlingsregelen. Vi mener at det er feil å bruke denne formuen til internasjonal finansspekulasjon og investering i forretningseiendommer i eksklusive forretningsstrøk i verdens storbyer. Slike investeringer skaper kanskje avkastning, men mindre reelle verdier, sier Moxnes.

Disse spørsmålene fikk partilederne mulighet til å svare på:

  • Hvordan vil du gjøre opp status for norsk økonomi i dag, hvilke utfordringer er idag er de viktigste å løse og hvordan vil ditt parti jobbe med disse utfordringene i regjering?
  • Hvilket politisk vedtak vil være mest skadelig for norsk økonomi de neste fire årene?
  • I handlingsregelen står det at oljeinntektene skal fases inn i økonomien, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av oljefondet, som er anslått til fire prosent. Er formuen brukt etter intensjonen i den siste åtteårsperioden?
  • Hva mener ditt parti er fornuftig bruk av oljepengene?
  • Hvordan forholder ditt parti seg til formueskatten?
  • Vi har en svært høy andel mennesker i arbeidsfør alder som er på uføretrygd, og vi har også for mange sykmeldte sammenlignet med andre land. Det utgjør enorme summer på statsbudsjettet. Hva vil ditt parti gjøre for å redusere denne utgiften?

Les alle svarene:
<b>- Norsk økonomi begynner å merke motbakke</b> (Fremskrittspartiet)
<b>Dette er Ernas aller største bekymring </b> (Høyre)
- Oljeinntektene er dessverre ikke brukt etter intensjonen (Venstre)
<b>- Vi må arbeide mer og smartere</b> (Kristelig Folkeparti)
<b>- Unge mennesker bør ikke uføretrygdes</b> (Senterpartiet)
<b>Derfor frykter han store skattekutt</b> (Arbeiderpartiet)
- Norge er i særklasse (Sosialistisk Venstreparti)
<b>Vil ha dobbel skatt på formuer fra ti millioner kroner</b> (Rødt)
<b>- Ønsker en rask nedtrapping av petroleumsnæringen</b> (Miljøpartiet De Grønnes)

Les mer: IMF: Norsk økonomi sterk, men todelt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.