Regjeringspartiene Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil gjøre EØS til valgkampsak. Samtidig gjør storebror Arbeiderpartiet det klart at det ikke blir ny rødgrønn regjering uten forankring i EØS-avtalen.

EØS må bli tema i valgkampen neste år, skriver Sp-leder Liv Signe Navarsete i en kronikk i Nationen.

– Det er viktig å avmystifisere EØS-avtalen. Den er ikke avgjørende for å ha økonomisk og politisk samarbeid med EU. Sp ønsker en åpen og fordomsfri debatt om EØS-avtalen, skriver hun i kronikken.

EØS-avtalen er dårlig både for EU-tilhengere og EU-motstandere, mener Sp-lederen. Hun ser for seg tre muligheter:

– Inn i EU, endre EØS-avtalen, eller ut av EØS. Det første kan vi se vekk fra, men vi trenger en debatt om de to andre. På kort sikt er det ikke flertall i Norge for å si opp EØS-avtalen, men kan vi få flertall for å endre den og bli kvitt det som provoserer mest, spør Navarsete.

Også i SV står EØS på programmet.

– Ståstedene til partiene er kjent for alle. Hvis det viser seg at EØS-avtalen tvinger oss til å gjøre ting vi ikke vil, for eksempel å svekke arbeidsmiljøloven, må vi sette ned foten, sier nestleder Karin Andersen (SV) i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har vært klar på at det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å regjere uten forankring i EØS-avtalen. Det bekrefter Aps partisekretær Raymond Johansen.

– Vi har vært tydelige fordi avtalen er viktig for Norge. Den sikrer norsk næringsliv adgang til markedet på like vilkår i Europa, sier Johansen.

Han mener det er uproblematisk at det er ulike syn på EØS blant regjeringspartiene og viser til Soria Moria-erklæringen, som er regjeringens plattform. Der heter det at samarbeidet til den rødgrønne regjeringen bygger på EØS-avtalen.

Les også: Vil ha gratis fly til EU for stortingspolitikere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.