Tordag la samfunnsøkonom Villeman Vinje i den liberale tankesmien Civita frem et forslag til et helt nytt skattesystem. Forslaget innbærer redusert beskatning på arbeid, bedrifter og kapital. Dette skal finansieres av en avvikling av rentefradraget for personlige eiendoms- og forbrukslån.

Les saken: - Altfor gunstig å investere i eiendom

Nå får Vinje støtte fra både sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen og investor og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe.

- Et godt alternativ til å bruke mindre oljepenger
- Vi kan ikke lenger tillate at nordmenn øker gjelden sin år etter år etter år. At nordmenn i dag for eksempel får gjeldsfradrag for kredittkortgjeld for å dra på sydentur er jo et litt perverst insentiv, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 gruppen under en debatt Civita holdt torsdag morgen.

Holvik støtter forslaget om skattereform, og viser til en makroøkonomisk begrunnelse for å kutte rentefradraget.

- Problemet nå er hvordan vi skal stabilisere norsk økonomi når en har vanskeligheter med å heve rentene på grunn av omverden. En renteheving ville ført til at kronekursen gikk amok og inflasjonen rett ned. Norges Bank er derfor satt ut av spill.

- Og så er det finanspolitikken, som kan være med på å stabilisere norsk økonomi, men å stramme inn i oljepengebruken i dagens politiske klima ser veldig vanskelig ut.

Sjeføkonomen mener derfor det siste alternativet, nemlig å kutte rentefradraget, er et godt alternativ.

- Da tror jeg faktisk det er lettere å gjøre noe med skatten. Jeg støtter de to forslagene om kutt i rentefradrag og formuesskatt fullt ut, sier Holvik

Mener dagens skattesystem diskriminerer
- Da jeg leste rapporten slo det meg at taperne i dagens skattesystem med rentefradrag på lån faktisk er de dårligst stilte i samfunnet. Dagens skattesystem diskriminerer de som ikke eier bolig og er leietakere. I tillegg fører det, nettopp på grunn av rentefradraget, til kunstig høye boligpriser, sier Ulltveit-Moe.

- I dag blir boliger brukt som minibank. Det er bare å se til USA for å forstå hvilke konsekvenser dette kan få.

Ulltveit-Moe mener Vinjes skatteforslag er troverdig, og at forslaget er svært viktig for å få «debatten om formuesskatt ned på et saklig nivå». Investoren mener denne debatten i altfor stor grad har vært preget av politiske, og ikke faglige, begrunnelser der man kun har hatt for øye å straffe de rike.

- De som har penger i dag kan veldig lett manipulere systemet. For å slippe formuesskatt er det bare å ta opp lån og kjøpe opp eiendom. Da får du i tillegg fradrag på skatten for renteutfgiftene. Et annet alternativ er å flytte til et annet land. Det er dette formuesskatten fører til i dag.

Ifølge UIltveit-Moe er løsningen å gå fra formuesskatt til eiendomsskatt.

Til tross for den positive tilbakemeldingen, tror imidlertid ikke Ulltveit-Moe forslaget vil bli gjennomført med det første.

- For at forslaget skal få gjennomslagskraft må man gjøre det som en del av en større pakke. Her må "blomsterbuketten gjøres så stor at man ikke ser tornene".

Les også:

- Altfor gunstig å investere i eiendom

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.