Den norske arbeidsledigheten, som hver måned presenteres gjennom statistikker fra NAV og Statistisk sentralbyrå, tegner et bilde av et land med svært få arbeidsledige og høy arbeidsdeltagelse.

Ved utgangen av august var det registrert 77.100 helt arbeidsledige personer her til lands, tilsvarende tre prosent av arbeidsstyrken, ifølge tall fra NAV.

Kun Nederland har lavere ledighet i OECD.

200.000 flere siden 1995
Men går man lenger inn i tallene, er den lave arbeidsledigheten i Norge en sannhet med modifikasjoner. Antallet nordmenn som til enhver tid er utenfor arbeidslivet, er oppsiktsvekkende.

Ifølge revidert nasjonalbudsjett for 2009 skiller Norge seg ut ved en svært høy andel som er utenfor arbeidsstyrken på helserelaterte ytelser. Ved utgangen av 2008 mottok rundt 490.000 nordmenn uføreytelser, attførings- eller rehabiliteringspenger eller AFP.

Det er 200.000 flere enn i 1995 og kommer i tillegg til de som er på arbeidsledighetstrygd. Størsteparten av disse er uføre.

105.000 personer mottok attførings- eller rehabiliteringspenger ved utgangen av første kvartal. 48.500 personer mottok AFP.

341.400 uføre
Men den største posten er likevel uten tvil de personene som er registrert som uføre. Ved utgangen av juni var 341.400 personer på uføretrygd. Med en arbeidsstyrke på 2,62 millioner mennesker tilsvarer det en andel på drøyt 13 prosent. Med 77.000 registrerte ledige betyr det at det finnes godt over fire ganger så mange uføre som arbeidsledige i Norge.

- Norge har sannsynligvis den høyeste sykdoms- og uføreandelen i verden, sier Christopher Prinz i OECD til DN.no. Han er analytiker i OECD-direktoratet for sysselsetting og sosiale forhold.

Han peker på at selv om arbeidsledigheten er lav i Norge, er andelen inaktive personer en av de høyeste i OECD. Nær en av fire i aldersgruppen 20-64 år er på en eller annen form for stønad, sammenlignet med 15-20 prosent i størsteparten av OECD-landene.

- Dette er et tall som er uakseptabelt for Norge, og et land som Norge skulle ikke latt dette skje, sier han.

Les hele intervjuet med Prydz her: - Norge er ekstremt slepphendt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.