Høyres Jan Tore Sanner sendte finansminister Sigbjørn Johnsen en sms der han ba om å få ut sensitiv informasjon om neste års statsbudsjett som hjelp til regjeringssamtalene med Frp, KrF og Venstre, skriver Dagens Næringsliv.

Johnsen sa nei og avspiste Sanner med et offentlig brev til alle partier. Det ble gjort gjort offentlig kjent på departementets nettside i går ettermiddag

Sanner og Høyre ønsket å få et best mulig og realistisk bilde av hvor mye penger en ny borgerlig regjering har å rutte med, det såkalte handlingsrommet.

Informasjonen Sanner ba om blir normalt ikke gjort kjent før finansministeren legger frem budsjettet, som i år er 14. oktober.

«Smålig»
Høyres finanspolitiske talsmann er skuffet.

– En ny regjering får kun noen få uker på å endre 2014-budsjettet. Det ville selvsagt ha lettet arbeidet for en ny regjering å få mer innsyn i handlingsrommet i budsjettet. Jeg tar til etterretning at vi kun får makroøkonomiske betraktninger som vi allerede er kjent med, skriver Sanner til DN på sms.

Kilder i Høyre sier til DN at de oppfattet det som «smålig» av sittende regjering ikke å åpne for å gi mer detaljert informasjon til Høyre. Dette fordi det er helt klart at det kommer et regjeringsskifte og at det er i landets interesse at den nye regjeringen har best mulig utgangspunkt når politikken skal utformes.

– De vil ikke at vi skal vite mer enn det vi kan lese i avisen, sier en kilde.

- Så gode svar som jeg kan gi
Finansminister Sigbjørn Johnsen mener det ikke ville vært riktig å etterkomme ønsket fra Jan Tore Sanner på en annen måte.

- Det som er riktig av meg er å gi informasjon som blir gjort tilgjengelig for alle. De får så gode svar som jeg kan gi, sier Johnsen.

Etter det DN kjenner til ba hverken representanter for Bondevik II-regjeringen i 2001 eller den rødgrønne regjeringen i 2005 om slik særbehandling.

Les også: Stoltenberg-regjeringen kutter i arveavgift og formuesskatt



Frykter hun arver en økonomi i motvind

Solberg: - Alle må mene de må få mer ut av å sitte i regjering
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.