- Utgangspunktet i Norge er godt, men under overflaten ligger det utfordringer som krever handling.

Det sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun innledet Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Holmenkollen Park Hotel Rica i hovedstaden mandag.

- I Norge ser det ut til at veksten svekket seg noe i 2013, selv om vi ikke har tall for fjerde kvartal enda, sa Jensen.

Hun pekte videre på at foreløpige tall for årets siste kvartal viser:

  • Svak utvikling i husholdningenes varekonsum
  • Fall i boligprisene
  • Svak vekst i industriproduksjonen

Økt produktivitet
Det er tradisjon at finansministeren innleder det årlige valutaseminaret, som denne gangen har regulering av banker og utviklingen i pengepolitikken på dagsorden.

- Jeg kommer til å snakke veldig mye om produktivitetsvekst. Om hva vi kan gjøre og hvordan vi bør innrette oss i forhold til den debatten som kommer, sa Jensen til DN.no før hun gikk på talerstolen.

Det siste halvåret har det kommet stadig mer tegn til bedring i Europa og USA, understrekte Jensen under talen. Samtidig viste hun til at mye tyder på at veksten i flere fremvoksende økonomier i Asia avtar, noe som ikke minst kan få betydning for oljeprisen.

- Vi har fortsatt har en oljepris på over 100 dollar fatet, men vi skal ikke mer enn 15 år tilbake før vi finner priser under 20 dollar fatet. På samme måte som høy oljepris har bidratt til høy sysselsetting og høye boligpriser, kan fallende oljepris virke andre veien, sa Jensen.

Regjeringen har hentet inspirasjon fra Danmark og nedsetter nå en norsk produktivitetskommisjon. Kommisjonen vil starte arbeidet i disse dager og tar sikte på å gi konkrete råd om hvordan produktiviteten kan økes, påpekte Jensen mandag.

- Vi håper kommisjonen skal jobbe relativt hurtig, sa finansministeren.

- Vi må ha flere ben å stå på. Vi vil fornye, forenkle og forbedre, sa hun.

Kommenterer ikke råd
I et brev fra Finanstilsynets onsdag i forrige uke, blir Jensen rådet til å ikke endre på retningslinjene for boliglån. Mandag sier hun til DN.no at hun ikke kommer til å kommentere brevet før førstkommende fredag.

Det var finansministeren selv som i oktober ba om svar på hvordan de nye og strengere låneretningslinjene har fungert. Finanstilsynet ga i 2010 retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for privatboliger i Norge. Disse retningslinjene ble strammet inn i 2011, med et krav om at låntakerne skulle ha minst 15 prosent egenkapitalandel ved boligkjøp.

I brevet konkluderer tilsynet med at bankenes boliglånspraksis i dag utøves med betydelig fleksibilitet. Samtidig blir det lagt vekt på at det kan bli nødvendig å vurdere nye tiltak dersom ikke veksten i husholdningenes gjeld avtar fremover.

Aps finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre forventer at hun hører på Finanstilsynet, og beskriver derfor utfallet av saken som «nok et valgløfte som forduftet». I valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital helt, mens Høyre tok til orde for å senke det til 10 prosent.

DN.no er til stede på valutaseminaret og kommer tilbake med mer!

Les også:

Fagforeningstopper til Oslo for å kjempe mot Norwegian
Her er studentenes dom over studiene de går på
Selv med boligprisfall kan det lønne seg å eie
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.