Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets påpeker at det fremdeles er usikkerhet knyttet til Frps økte pengebruk, og at det kan utgjøre en trusel for norsk økonomi.

- Ingen økonom kan påstå at ti milliarder mer offentlig pengebruk ett år er forskjell på himmel og helvete. Det som eventuelt kunne skape reaksjoner i valutamarkedene, er å øke pengebruken og la det legge føringer for offentlige utgifter de kommende årene, sier Dørum til Dagens Næringsliv.

- For eksempel en vraking av handlingsregelen eller å heve uttaket til fem prosent i året. Det ville bety at den norske staten legger opp til permanent høyere oljepengebruk, noe som vil slå ut i valutamarkedet. Resultatet blir at kronen styrker seg, og det vil være skadelig for konkurranseevnen til norske bedrifter, sier han.

Hånd på rattet
Med en ny, borgerlig regjering vil skatte- og avgiftsnivået bli senket med ti milliarder i året den kommende stortingsperioden, tror DNB Markets. Det betyr at skatter og avgifter i prosent av fastlands-bnp vil avta med cirka 1,5 prosent.

- Det er en ganske stor nedgang. For at det skal bli virkelighet, forutsetter det at Frp får en hånd på rattet. De må ikke nødvendigvis havne i regjering, men må på en eller annen måte legge føringer, sier Dørum.

Innflytelsen avgjør
Det er vanskelig å se for seg at Frp får gjennomslag for vedvarende substansielt høyere pengebruk, mener sjeføkonomen.

- Men tross alt vil Frp representere omtrent en fjerdedel av en ny regjerings parlamentariske grunnlag. Spørsmålet er om vi nærmer oss en helt annen bane for pengebruken, eller om dette er justeringer rundt den samme banen. Det koker ned til hvor stor innflytelse Frp får, sier han.

«Marginalt høyere»
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities tror ikke et regjeringsskifte vil ha særlig påvirkning på den makroøkonomiske situasjonen:

- De store svingningene i økonomien er lite påvirket av økonomisk politikk. En ny regjering vil ikke kunne gjøre noe som endrer vekstpotensialet i økonomien. Kanskje vil vi se noe mer ekspansiv finanspolitikk med en blåblå regjering, og da kan vi få marginalt høyere rente og marginalt høyere kronekurs.

Storbank advarte
I gårsdagens DN var det tyske Commerzbank som advarte mot Fremskrittspartiets økonomiske politikk.

Frps finanspolitisk talsmann, Ketil Solvik-Olsen, svarte med å si at banken bommer grovt.

- Faktum er at Frp ønsker å bruke ti milliarder oljekroner mer enn Stoltenberg – som forøvrig er godt innenfor handlingsregelen, sa han.Solvik-Olsen sier nå at en eventuell justering i handlingsregelen vil være nøye utarbeidet for å unngå usikkerhet.

- Vi har vært for dårlige til å tydeliggjøre at målet for Frp er mindre offentlig sektor og mindre byråkrati. Men for å oppnå dette, er det viktig å gjøre endel grunnleggende investeringer. Vi vil nok få en kort periode der oljepengebruken er høyere, men det er med sikte på fremtidig kostnadskutt. Over tid vil man sannsynligvis kunne redusere pengebruken i staten, sier han.

- Hvor sannsynlig er det at dere følger handlingsregelen om dere havner i regjering?

- Vår oljepengebruk vil med veldig stor sannsynlighet ikke overskride fireprosentbanen den kommende stortingsperioden, sier Solvik-Olsen.

Les mer:
<b>Ny gigantbank advarer mot Frp</b>
Verdens største finanshus advarer mot Frp
Frp mener Høyre ikke kan gi handlingsregelgaranti

Les også på DN.no:
IMF: Norsk økonomi sterk, men todelt
<b>IMF advarer mot norsk boligboble</b>
Venter solid opptur i Norge neste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.