Den norske stat er også en velferdsstat utenfor landets grenser. Det vil Senterpartiets Ola Borten Moe snu alle steiner for å begrense.

Trygdeeksporten fikk bred omtale i rapporten det regjeringsoppnevnte Brochmann-utvalget la fram tirsdag.

Personer som kommer til Norge for å jobbe, trenger bare arbeide her i få dager før de har rett på dagpenger og sykepenger fra Nav, skriver VG. Når pengene er på konto, er det ingen krav til opphold i Norge. Slik bør det ikke være, mener nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet.

– Trygderettigheter, med unntak av alderspensjon og uføretrygd, bør være knyttet til aktivitet i Norge geografisk. Vi er villige til å snu alle steiner for å redusere omfanget av eksport av norske trygdeordninger, sier Borten Moe til VG.

I 2008 sendte Nav ut 4,3 milliarder kroner i trygdeytelser til personer bosatt i andre land.

– Vi må nok bare venne oss til at ytelser blir tatt med ut av landet, særlig til andre land i Europa, sier leder av Aps integreringsutvalg og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Han vil likevel begrense eksporten.

– Utvalget aktualiserer spørsmålet om ytelser bare skal gis i form av penger som lett kan tas ut av landet, eller også kan gis i form av tjenester som er bundet til landet. En kan se for seg at man gis et garantert tilbud om barnehageplass til redusert pris, istedenfor kontantstøtte, sier Støre.

Les også: Svensker får hakeslepp av norske sosialytelser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.