Statsminister Jens Stoltenberg vurderer å gi rederiene en skattegave på opp mot 20 milliarder kroner ved å stryke opparbeidet skattegjeld, noe som vil være et sviende nederlag for regjeringspartner SV, skriver Dagens Næringsliv.

Da DN konfronterte Stoltenberg med saken, nektet han å kommentere hva regjeringen vil gjøre.

- Jeg har ikke noe å si om den saken ut over at det arbeides med disse spørsmålene, sier han.

- Savner sidestykke i norsk historie
NHH-professor Guttorm Schjelderup, som ledet rederiskattutvalget, er klar i sin tale:

- Dette vil være et omvendt fordelingspolitisk grep som savner sidestykke i norsk historie, spesielt siden lettelsen kommer de rikeste i Norge til gode, og ikke minst i lys av at SV sitter i regjeringen, sier Schjelderup til DN.

Tall DN har hentet inn fra selskapene, viser at dersom den rødgrønne regjeringen velger å slette denne gjelden, vil for eksempel gassrederiet BW Gas få et skattefritak på 4,7 milliarder kroner. Wilh. Wilhelmsen har en skattegjeld på 1,5 milliarder kroner, mens Odfjell eventuelt kan vinke farvel til en skattegjeld på 1,2 milliarder kroner.

Press fra to kanter
SV presser hardt på i regjeringen for at rederiene ikke skal slippe unna, og at de må betale skattegjelden.

- Vi er klare på at rederne må betale den skatten de skylder staten. Det har vi ment hele tiden, sier finanspolitisk talsmann i SV, Heikki Holmås, til DN.

Etter det DN kjenner til, presser både Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet på for at saken må løses av hensyn til norske rederier og deres rammevilkår.

DN får imidlertid bekreftet at det både i Ap og SV er bekymringer for at dette skal se ut som en gigantisk skattelette til meget velstående skipsredere.

Les også: Vil tette Diffen-skattehull (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.