Profilerte Fremskrittsparti-politikere tar nå til orde for å demme opp for mer moderate krefter i partiet. Ingen protesterer mot kandidaturet til Ketil Solvik-Olsen som ny nestleder etter avtroppende Per Arne Olsen. Men Tybring-Gjedde ønsker ikke en moderat ledertrio, hvor Anders Anundsen går inn som erstatter for Per Sandberg.

– Nei, Anundsen er dyktig, men Sandberg må inn, sier Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

Han mener kritikken mot Sandberg er urettferdig, og framholder at nestlederen har mye støtte på grasrota i partiet og blant velgerne. Per-Willy Amundsen, som også regnes blant de mer ytterliggående og frittalende politikerne i Frp, «støtter selvsagt Sandberg».

– Alle må representeres
– Motivasjonen til å stemme Frp ville forsvinne for mange om Sandberg forsvinner ut, sier Tybring-Gjedde.

Tidligere partiformann Carl I. Hagen vil ikke gå ut nå med hvem han ønsker som nestledere, men på spørsmål om han mener Sandberg bør fortsette, svarer han at det må ligge en helhetsvurdering til grunn for sammensetningen av partiledelsen.

– I den grad det kan sies at det er ulike grupperinger i et parti, så bør de alle føle at de har sin person i partiledelsen, sier han til Aftenposten.

Svaret kan leses som en analyse tilsvarende den Tybring-Gjedde legger til grunn: Dersom Ketil Solvik-Olsen erstatter Per Arne Olsen, må hans moderate linje og fremtreden balanseres med mer populistiske og frittalende krefter.

Vil kaste Sandberg
Rogaland Frp har tatt til orde for å kaste Sandberg som nestleder, selv om han har gjort det helt klart at han ønsker å fortsette. Fylkesleder Kari Raustein, som også sitter i valgkomiteen, sa til Dagsavisen nylig at hun vil kjempe for en ledertrio satt sammen nettopp av Jensen, Solvik-Olsen og Anundsen. Hun hevder å ha støtte for en slik sammensetning fra flere fylkeslag.

– Ikke noe negativt om Per Sandberg på noen måte. Men det er kanskje på tide med et friskt pust og ny giv i partiledelsen, sa hun.

Aftenposten skrev onsdag at det er murring i visse kretser i partiet over Sandbergs uttalelser til TV 2 i forrige uke. Hans frustrasjon over dårlig oppslutning og uklar profil ble tolket som kritikk av den tilnærmingsstrategien til de andre partiene på borgerlig side som partileder Siv Jensen står for.

Les også: Frp-Sandberg kan bli vraket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.