Skatteetaten offentliggjør skattelistene hver høst. Og med rørende iver bidrar Ola og Kari Nordmann til å påse at myndighetene ikke forskjellsbehandler innbyggerne og at skattesystemet fungerer etter hensikten.

Like årvisse er Skatteetatens kommafeil, som sender folk med normale inntekter rett til topps på rikinglistene.

Og hvis du vil, kan du selv sende deg rett til topps på listene, uten hjelp fra klønete embetsfingre.

Frisk kommafeil
Med en oppgitt inntekt på 138 millioner kroner topper Trond Arne Schistad inntektslisten i Bærum, og han er også den i Norge med tredje høyeste inntekt i 2009.

At dette er en av årets friskeste kommafeil, bekrefter Schistad overfor DN.no.

Men ved selv å oppgi voldsomme beløp på formue eller næringsinntekt i selvangivelsen, kan du selv faktisk suse rett forbi Olav Thon, Johan H. Andresen og de andre på rikinglisten.

- Alltid noen som prøver seg
Dette gjelder spesielt næringsdrivende, som i en del tilfeller leverer selvangivelsen for sent og helt opp mot publiseringen av Skatteoppgjøret.

Dermed rekker ikke Skattetaten å kontrollere opplysningene nøye nok før skattelistene publiseres.

- Det er en utfordring når slikt oppstår. Folk oppgir selv næringsinntekt i selvangivelsen. Og så følger vi opp med kontroll i ettertid, også etter fremleggelsen av skattelistene, sier informasjonssjef Lise Halvorsen i Skatteetaten til DN.no.

DN.no har grunn til å tro at en av skatteyterne på årets rikingliste ikke er god for like mange milliarder som listen kan gi inntrykk av.

- Det vil alltid være noen som prøver seg på å oppgi andre beløp enn de faktiske, men det pleier å gå den andre veien for at de skal redusere skatten, sier Halvorsen.

Hun påpeker at poenget med offentlige skattelister er at offentligheten skal se at Skatteetaten gjør jobben sin og at folk betaler den skatten de skal.

Når feil oppdages, blir selvangivelsen behandlet på nytt, og de får et nytt skatteoppgjør. Hvis det er gitt feil opplysninger kan det bli aktuelt med tilleggsskatt, ifølge Halvorsen.

- Skal lage filtre
- Og hvis man oppgir et enormt tullebeløp i onkel Skrue-klassen?

- I slike tilfeller kan man ikke bruke tilleggsskatt - for det er til bruk ved unndragelse. Regelverket inneholder ikke noe om sanksjoner hvis man oppgir for mye. De får et nytt skatteoppgjør - der det som er oppgitt feil er redusert til det riktige, sier Halvorsen.

- Så hvis jeg vil, kan jeg bli ”Norges rikeste mann” neste år?

- Nei, vi må nok se om vi kan lage noen filtre, slik at vi kan plukke ut feil den ene eller andre veien før det kommer så langt. Men det er fort gjort å gjøre feil, så det vil nok fortsatt være noen som slipper gjennom, sier Halvorsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.