Da Anders Sørlien (23) ønsket å kjøpe egen leilighet i Gjøvik-området i 2010, fikk han blankt avslag fra banken.

Uten én krone i egenkapital ble løsningen for den da 21 år gamle CNC-operatøren å henvende seg til statlige Husbanken.

- Jeg hadde først vært innom en vanlig bank og hørt om å få lån der. Men det var vanskelig uten sikkerhet i annen bolig. Fordi mamma har flere barn, ville hun ikke binde opp huset sitt til bare meg, så da tipset hun meg om Husbanken, sier Sørlien til DN.no.

En måned etter at han tok kontakt med Nav, fikk han innvilget lån.

- Da var det bare å begynne å gå på visninger og begynne å by, sier Sørlien.











Ekstremt bra rente
Han forsøkte først å få lån i Vestre Toten kommune, men der var det var lang saksbehandlingstid på grunn av lav bemanning. Løsningen ble å søke lån i Gjøvik kommune, der det var to saksbehandlere på jobb hele uken.

- Husbanken har jo en ekstremt bra rente, og i 2011 var den effektive lånerenten nede i 2,19 prosent. Det er helt sinnsykt. Jeg startet vel på rundt 2,5 prosent, og så gikk den bare nedover.

Informasjonssjef Thomas Midteide i Norges største bank DNB sier at den aller laveste boliglånsrenten banken har hatt det seneste året er på 3,4 prosent. Han peker på at man aldri kunne fått vilkårene til Sørlien i en vanlig bank.

Grunnen er at det er godt under den prisen bankene selv låner inn penger til.

- Våre kunders økonomi stresstestes, og økonomien deres må tåle en boliglånsrente på opp mot 9 prosent for å få lån. Det sikrer at kundene våre er robuste og forberedt på at det kan komme dårligere tider, sier Midteide til Dn.no.

360.000 i inntekt
Dagens Næringsliv og DN.no har i en rekke artikler sett på startlån gjennom Husbanken. Staten bidrar med milliarder av kroner til boligkjøpere som mangler egenkapital. På papiret skal låntagerne være "varig vanskeligstilt", men Husbankens egen statistikk viser at låntagernes gjennomsnittsinntekt de to siste årene har økt langt mer enn lønnsveksten i samfunnet forøvrig.

Sørlien tjente rundt 360.000 kroner da han fikk innvilget startlånet.

- Det er jo ikke en veldig lav inntekt?

- Det er ganske gjennomsnittlig i dette området.

Han kjøpte seg dermed en leilighet i Gjøvik for 1.250.000 kroner i 2010. Året etter solgte han leiligheten for 1.500.000, og satt igjen med 250.000 skattefrie kroner som 22-åring.

- Etter at jeg ble pappa trengte vi litt mer plass, og nå har vi kjøpt hus.

Egenkapitalen kom godt med
Sørlien fikk vanlig bankfinansiering da han skulle kjøpe huset, men sier at han også var kvalifisert for husbankfinansiering. Men fordi han ønsket å flytte tilbake til Vestre Toten ønsket han ikke å vente på den lange behandlingstiden.

- Jeg hadde jo penger på konto, så derfor gikk jeg til over til vanlig bank for å få litt fortgang i det. Da vi gikk i banken kom 250.000 kroner i egenkapital godt med, sier han.

- Da var det ikke vanskelig å få lån?

- Nei, nei, det var ikke noe problem. Men samboeren min måtte være med på det, og det var ikke slik at jeg kunne få hvilket som helst hus heller, selv med den summen på kontoen, sier han.

- Uten husbanken, hvordan ville situasjonen vært for deg da?

- Da hadde jeg måttet overtalt mamma om sikkerhet i hennes hus. Det hadde vært eneste utvei. Å kunne spare opp den summen, det er nesten umulig selv om man tjener nesten en halv million i året. Og uansett greier man ikke å spare like raskt som boligprisene stiger.



Les også:

<b>«Vanskeligstilte» tjener stadig mer</b>

<b>Rødgrønn boligboble: - Det får enorme konsekvenser</b>

<b>Staten pøser ut boliglån</b>

<b>En av fem boliger kjøpes uten egenkapital</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.