Erik Solheim sliter med å forstå hvorfor han skiftes ut som statsråd, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er veldig rart, selvsagt. Jeg har stått på natt og dag i seks og et halvt år. Dette kom overraskende på. Jeg har prøvd å lete etter et eksempel på et politisk parti som bytter ut regjeringsmannskapet på akkurat det punktet hvor man har størst tillit. Jeg har ikke funnet noe, sier Solheim til DN.

I dag må han overlate kontoret i Miljøverndepartementet til SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, mens kontoret i Utenriksdepartementet overtas av Heikki Holmås.

– Det å gå av, det er noe man bør gjøre ofte. Jeg har aldri i mitt liv fått i nærheten av så mye ros, skryt og hyllest, sier Solheim med et flir.

Han mener ortodokse sosialøkonomer i regjeringen bremser klimatiltak.

– Det er etter min oppfatning det jeg vil kalle sosialøkonomisk ortodoksi. Jeg er den første til å mene at det er bedre å gjennomføre billige og kloke tiltak fremfor dyre og sløsende. Økonomien gir oss absolutt viktige redskaper til å gjøre de fornuftige og riktige tingene. Men vi hadde aldri fått allmenn folketrygd i Norge eller velferdsstaten eller alminnelig skolegang eller full barnehagedekning hvis det ikke var noen som overstyrte og brukte økonomien som verktøy, ikke som religion. Man kan ikke la økonomien være det eneste, sier Solheim til Dagens Næringsliv.

Og det han beklager mest er at han ikke får lov til å fullføre videre regnskogprosjektet og ikke få lov til å drive frem den internasjonale energisatsingen Norge er i spissen for.

- Jeg beklager det mer enn endeløse møter om klimameldingen. Jeg kommer ikke til å savne nattmøter på møterom én, sier Solheim til DN.

Møterom én er statsministerens møterom.

Takker nei til jobb
Allerede før Erik Solheim går av som statsråd, har han fått jobbtilbud på sms fra tidligere Ap-topp Bjarne Håkon Hanssen.

Hanssen, som nå jobber i PR-byrået First House, sendte torsdag en tekstmelding til SV-veteranen og tilbød ham jobb, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg har allerede fått en henvendelse fra Bjarne Håkon Hanssen som jeg har tenkt å si «Tusen, tusen takk, kjempehyggelig, men nei» til, sier Solheim.

Solheim sier at han har stor respekt for Bjarne Håkon Hanssen, men at en karriere i PR-virksomhet ikke frister ham.

– Jeg har andre ting jeg har lyst å gjøre, sier Solheim.

Administrerende direktør i First House, Per Høiby, vil ikke bekrefte dette overfor Dagbladet.

– Jeg vil aldri kommentere en slik prosess uansett om det var noe i det eller ikke, sier han.

Ambassadør?
Flere aviser skriver fredag at Solheim seiler opp som en av de heteste kandidatene til en ambassadørstilling.

Etter at det onsdag ble kjent at stillingen som FN-ambassadør i New York blir ledig etter nåværende ambassadør Morten Wetland, som går nettopp til First House, mener flere at dette kan være en stilling som er ideell for Solheim.

Andre nevner ambassadørpostene i Washington, Beijing eller et søramerikansk land.

Erik Solheim skal i utgangspunktet tilbake i jobb i Utenriksdepartementet som spesialrådgiver fra mandag av.

Les hele intervjuet med Erik Solheim i Dagens Næringsliv fredag.

Les også: Solheim tvunget til å gå av
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.