Ukjente tyver har stjålet mellom 50.000 og 60.000 personnummer blant annet via nettsidene til Tele 2 hvor man kunne foreta kredittsjekk av personer.

Tyveriene har foregått i slutten av juli.Hvem som har hentet ut det store antallet personopplysninger er ukjent. Datatilsynet frykter informasjonen vil bli lagret og misbrukt, skriver Aftenposten.

- Egen kopi av folkeregisteret
– Hadde de fått holde på lenge nok, så kunne de sittet med sin egen kopi av folkeregisteret, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Ved hjelp av et dataprogram og navn og fødselsdatoen til et menneske kunne hvem som helst hente ut personopplysningene på internett. Dagbladet intervjuet i forrige uke en 16 år gammel gutt som hadde laget programmet. Hvem som helst kan ha lastet dette programmet ned fra nettet.

Stengte siden umiddelbart
– Det er ikke sikkert at alle som har brukt dette dataprogrammet som har edle hensikter, sier Helmers.

Tele2 stengte umiddelbart siden som gjorde det mulig å hente ut opplysningene da det ble kjent. Alle dem som har fått hentet ut personnumrene sine har eller vil motta et brev fra selskapet hvor de beklager det som er skjedd.

– Opplysningene som er hentet ut kan brukes til å omadressere post og opprette mobiltelefonabonnenter. Folk som har fått brev fra Tele2 bør følge nøye med på om de mottar posten sin regelmessig, anbefaler Helmers.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.