Mens mange av regjeringskollegene kom kjørende, valgte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) å gå til fots til sitt aller siste møte på Slottet onsdag. Der vil han i et ekstraordinært statsråd få innvilget regjeringens avskjedssøknad.

Etter seks år i statsministerboligen skal også den avtroppende statsministeren flytte ut av den offisielle boligen og flytte hjem til sin egen privatbolig på Nordberg i Oslo.

– Det blir helt sikkert kjempefint å sove hjemme, sa Stoltenberg til pressen som møtte ham ved Slottet like før klokka 10.

Takket for tilliten
Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ønsket ikke å gå nærmere inn på den politiske hverdagen i opposisjon etter at regjeringen Stoltenberg hadde sitt siste statsråd på Slottet onsdag.

Men Stoltenberg hadde ikke noe imot å fortelle at han gjennom sine åtte år som regjeringssjef hadde fått et nært forhold til Kong Harald.

– Jeg har fått et nært forhold til kongen siden vi har jobbet så lenge sammen. Det er en fin skikk i Norge med statsråd der kongen deltar som statsoverhode. Vi har utviklet et tillitsforhold og en nærhet som jeg har satt veldig stor pris på, sa Stoltenberg.

Da den avtroppende regjeringen kom ut på slottsplassen og fikk sine obligatoriske blomster, åpnet Stoltenberg med å beskrive hvordan det siste statsrådet var blitt gjennomført.

– Vi fattet to beslutninger i dag. Den ene beslutningen var at den sittende regjeringen fikk innvilget sin søknad om avskjed, og den andre beslutningen var at en ny regjering ble utnevnt. Åtte års arbeid er dermed avsluttet og jeg vil takke for tilliten som vi har blitt vist. Jeg vil også takke statsrådene for det arbeidet som er blitt gjort, sa Stoltenberg.

Ville ikke si mye
Stoltenberg beskrev seg selv som en saklig, konstruktiv og ryddig opposisjonsleder.

– Jeg har vært i denne situasjonen før fra 2001 til 2005 da jeg hadde tilsvarende rolle i forhold til regjeringen Bondevik 2. Rollene er de samme selv om oppgaver og saker vil være forskjellig, sa Stoltenberg.

– Akkurat i dag er jeg opptatt av å gratulere den nye regjeringen. Den politiske hverdagen kommer raskt og da kan vi komme tilbake og snakke om de politiske sakene, avsluttet han

Les også:
Aftenpostenredaktør blir statssekretær i Kulturdepartementet
Her er den nye regjeringen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.