Når Terje Riis-Johansen i morgen åpner første del av teknologisenteret (TCM) på Mongstad, er halvparten av regjeringens prestisjeprosjekt ferdig bygd.

Prisen på testsenteret for CO2-rensing på Mongstad har økt fra 700 millioner til seks milliarder kroner på fire år, skriver Dagens Næringsliv.

I 2006 skrev regjeringen at «Foreløpige anslag tilsier at kostnader knyttet til steg 1, teknologiutvikling og bygging av renseanlegg for minst 100.000 tonn CO2, vil ha investeringskostnader på om lag 500-700 millioner kroner».

Ikke skremt
Jens Stoltenberg karakteriserer regningen som «noe dyrere».

- Det er riktig at det opprinnelige anslaget var under én milliard, men det er blitt justert opp gradvis. Hvis vi ikke får til karbonfangst, er det veldig vanskelig å se for oss at vi skal få til store nok CO2-reduksjoner i verden. Derfor må vi tro på karbonfangst selv om det viser seg noe vanskeligere eller noe dyrere enn hva folk trodde for få år siden, sier Stoltenberg til DN.

Statsministeren er langt fra blitt skremt av kostnadene.

- Nei, jeg mener at seks milliarder i kostnad for å utvikle ny teknologi, hvis det kan bringe verden fremover, ikke er for høyt. Forskning er ofte ekstremt dyrt i begynnelsen. Man må være villig til å bruke penger og ta risiko for å utvikle ny teknologi. I forhold til de enorme kostnadene verden vil bli påført hvis vi ikke greier å utvikle denne teknologien, er dette riktig og vel investerte penger., sier Stoltenberg.

-Feil ende
Investor og industrieier Jens Ulltveit-Moe mener prisen og forsinkelsen er et bevis på at prosjektet er feilslått.

- Karbonfangst er ekstremt viktig og nøkkelen til å nå målet om reduksjon i CO2-utslipp innen 2050. Men det får vi ikke til uten å rense kull. Å begynne med rensing av gass, slik Norge gjør, er å starte i den gale enden fordi gass allerede er rimelig rent, sier Ulltveit-Moe til DN.

Les også: Vil lokke brasilianere og kinesere til Mongstad (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.